Kongres SAD-a odobrio pomoć Ukrajini nakon mjeseci odgode

Četiri zakona spojena su u jedan paket u Senatu, za koji je predsjednik Joe Biden rekao da će ga potpisati u srijedu.

Ukrajinski aktivisti čekali su ispred Kongresa rezultate glasanja [Mandel Ngan/AFP]

Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog finansiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva, piše Reuters.

Senat je sa 79 prema 18 odobrio četiri zakona koje je Zastupnički dom usvojio u subotu, nakon što su republikanski čelnici prošle sedmice naglo promijenili pravac i dopustili glasanje o 95 milijardi dolara većinom vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, prenosi Hina.

Al Jazeerin novinar u Washingtonu Ivica Puljić kaže da paket pomoći “sada ide na potpis predsjedniku, čime postaje zakon”.

Četiri zakona spojena su u jedan paket u Senatu, za koji je predsjednik Joe Biden rekao da će ga potpisati u srijedu.

Najveći osigurava 61 milijardu dolara kritično potrebnih sredstava za Ukrajinu; drugi daje 26 milijardi dolara za Izrael i humanitarnu pomoć za civile u zonama sukoba diljem svijeta, a treći daje 8,12 milijardi dolara za “suprotstavljanje komunističkoj Kini” u Indo-Pacifiku.

Četvrti, koji je Zastupnički dom dodao u paket prošle sedmice, uključuje potencijalnu zabranu aplikacije društvenih medija TikTok pod kineskom kontrolom, mjere za prenos zaplijenjene ruske imovine u Ukrajinu i nove sankcije Iranu.

Bidenova administracija već priprema paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan milijardu dolara, što je prvi korak iz ovog zakona, rekla su dva američka dužnosnika za Reuters. Uključuje vozila, municiju za protuzračnu odbranu Stinger, dodatnu municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijske granate kalibra 155 milimetara, protutenkovsko oružje TOW i Javelin te drugo oružje koje se odmah može upotrijebiti na bojnom polju.

Čelnici demokrata i republikanaca u Senatu procijenili su da je Kongres ovim skrenuo pažnju i upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina i druge strane protivnike da će Washington nastaviti podržavati Ukrajinu i druge strane partnere.

“Ovaj nacrt zakona o nacionalnoj sigurnosti jedna je od najvažnijih mjera koje je Kongres donio u veoma dugom vremenu za zaštitu američke sigurnosti i sigurnosti zapadne demokratije”, rekao je čelnik demokratske većine Chuck Schumer na konferenciji za novinare nakon glasanja.

Snažna podrška saveznicima

Paket pomoći mogao bi biti posljednji odobren za Ukrajinu do izbora u novembru, kada se strane bore za Bijelu kuću, Zastupnički dom i jednu trećina Senata.

Velik dio protivljenja sigurnosnoj pomoći u Zastupničkom domu i Senatu došao je od republikanaca koji su blisko povezani s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, skeptikom u pogledu pomoći Ukrajini, koji je naglašavao politiku “Amerika na prvom mjestu” dok se bori za drugi mandat.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell, snažan zagovornik pomoći Ukrajini, izrazio je žaljenje zbog odgode, uglavnom zbog primjedbi tvrdokornih republikanaca da dodaju pomoć na više od 113 milijardi dolara koje je Washington odobrio Kijevu otkako je Rusija počela svoju invaziju u februaru 2022.

“Mislim da smo stali na kraj izolacionističkom pokretu”, rekao je McConnell na konferenciji za novinare.

Dio ukrajinskog novca – 10 milijardi dolara ekonomske podrške – dolazi u obliku zajma, što je Trump predložio. Međutim, zakon dopušta predsjedniku da oprosti zajam, počevši od 2026.

Dotok oružja trebao bi poboljšati izglede Kijeva da spriječi veliki prodor ruskih snaga na istok, iako bi bilo korisnije da je pomoć stigla bliže trenutku kada ju je Biden zatražio prošle godine, kažu analitičari.

Schumer je rekao da je ostavio poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u utorak navečer, rekavši mu: “Uredu, uspjeli smo. Sada idi i pobijedi u borbi”.

Izvor: Agencije