‘Želim se iskupiti za greške’: Ruski ratni zarobljenici bore se za Ukrajinu

Ruski ratni zarobljenici regrutirani su da se bore za antikremaljske milicije, koje tvrde da pomažu ukrajinske ratne napore.

Vlad (27) kaže da je ponosan što se bori za Ukrajinu u njenoj borbi protiv njegove domovine, Rusije [Agnieszka Pikulicka-Wilczewska/Al Jazeera]

Vlad, ruski vojnik, krenuo je autobusom iz Ukrajine nazad u Rusiju na razmjenu zarobljenika prošle godine, kada je u vozilo ušao visoki tamnokosi muškarac.

Predstavio se kao komandant Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RVC) i ponudio putnicima priliku da se pridruže njegovoj jedinici Rusa koji se bore za Ukrajinu protiv njihove domovine.

Vlad (27) je podigao ruku. On je bio jedini ruski zarobljenik u autobusu koji je to učinio, pridruživši se grupi boraca koji su promijenili stranu.

U intervjuu za Al Jazeeru, glasnogovornik RVC-a odbio je reći koliko je ruskih vojnika promijenilo uniforme, ali je potvrdio da je regrutacija ruskih ratnih zarobljenika (POW) ojačala njihove redove.

Zvanično osnovan u augustu 2022. pod komandom Ukrajinske vojne obavještajne službe, RVC je jedna od tri potpuno ruske jedinice koje se bore na strani Kijeva.

Osnovao ga je Denis Kapustin, poznat i kao Denis Nikitin ili White Rex. Bivšem huliganu, borcu mješovitih borilačkih vještina i poznatom aktivisti ekstremne desnice Kapustinu, zabranjen je ulazak u šengensku zonu zbog njegovih stavova.

Njemački zvaničnici opisali su ga kao “utjecajnog” neonacističkog aktivistu, navodi Politico, koji ga je nedavno intervjuirao. Za magazin je rekao da sebe radije vidi kao “definitivno konzervativnog, definitivno tradicionalistu, definitivno desničara”.

U Ukrajini od 2018. godine Kapustin organizuje i vodi miliciju. Njegova jedinica, zajedno sa drugim ruskim grupama, izvršila je nekoliko upada na rusku teritoriju u okviru onoga što oni nazivaju nastojanjem da se Rusija oslobodi od okupatora.

“Mi smo službeno dio (ukrajinske) vojske, ali imamo ozbiljne političke ambicije i političku agendu da se riješimo (ruskog predsjednika Vladimira) Putina”, rekao je za Politico.

Obećao da će braniti Ukrajinu i boriti se za novu Rusiju

Kada je Vlad, koji je rođen i odrastao u gradu Samari, prvi put sreo Kapustina u autobusu, obećao je da će braniti Ukrajinu i boriti se za novu Rusiju.

“Želio sam da se iskupim za svoje greške iz prošlosti”, rekao je za Al Jazeeru u kafiću u blizini Kijeva. “U jednom trenutku sam shvatio da je ono što su nam govorili u Rusiji bila potpuna laž.”

Vlad je rekao da u početku nije planirao da se pridruži ruskoj vojsci.

U mladosti se uključio u huliganski pokret koji je često bio nacionalistički s primjesama rasizma i sukobljen s vlastima.

U vojsku se prijavio dok je služio zatvorsku kaznu od tri godine i osam mjeseci zbog napada. To mu je bio treći boravak u zatvoru od njegove 15. godine. Obećano mu je da će mu krivični dosje biti poništen.

„Želio sam da raščistim svoju priču i napustim Rusiju. S krivičnim dosjeom nisam mogao dobiti šengensku vizu i pridružiti se roditeljima u inozemstvu”, rekao je Vlad.

Godine 2022. pridružio se grupi Wagner, privatnoj vojnoj kompaniji na čijem je čelu bio pokojni Vladimir Prigožin, bivši Putinov saveznik koji je postao pobunjenik i koji je lično posjetio Vladov zatvor kako bi regrutovao borce.

Svakom osuđeniku je obećana mjesečna plata od 250.000 rubalja (2.675 dolara) uz borbeni dodatak.

„(Prigožin) je rekao da ima ovlaštenje od predsjednika da vodi bilo koga. Zamolio nas je da se pridružimo borbi i branimo svoju domovinu. Rekao je da u Ukrajini ima nacista i Amerikanaca, da se ubijaju djeca”, rekao je Vlad.

“Obećano nam je da ćemo biti stavljeni u drugu liniju, na položaje odbrane. Ali onda, sedmicu dana kasnije, počeli su nas pripremati za oluju. Shvatili smo da nema povratka i da ćemo se morati boriti do kraja. Jer ako ne poštuješ naređenja, bićeš upucan.”

Nakon dvije sedmice intenzivnog treninga, Vlad je otišao na front. Ali nakon otprilike šest sedmica, u novembru 2022, zarobile su ga ukrajinske trupe i proveo je devet mjeseci u zatočeništvu.

Dobrovoljci ili prisilno regrutirani

Al Jazeera nije našla dokaze da su Vlad ili drugi ruski ratni zarobljenici bili prisiljeni da se bore za Ukrajinu.

Međutim, takva mogućnost se ne može isključiti.

U novembru 2023. godine ruski državni mediji objavili su videosnimak ukrajinskih ratnih zarobljenika koji se zaklinju na vjernost Moskvi, usred izvještaja da su poslani da se bore za Rusiju.

U to je vrijeme Yulia Gorbunova, istraživačica Ukrajine pri Human Rights Watchu, rekla je: Dok ruske vlasti mogu tvrditi da ih regrutiraju na dobrovoljnoj osnovi, “teško je zamisliti scenarij u kojem bi se odluka ratnog zarobljenika mogla donijeti uistinu dobrovoljno, s obzirom na situaciju prisilnog pritvora”.

Mihail Viktorovič Pavlov ( 25) kaže da mu Rusija ne može ponuditi ‘ništa’ (Agnieszka Pikulicka-Wilczewska/Al Jazeera)

Kao i Vlad, prije nego što je otišao u rat, 25-godišnji Mihail Viktorovič Pavlov bio je u zatvoru.

Služio je šestogodišnju kaznu zbog posjedovanja 9 grama kanabisa. Kaže da su mu drogu podmetnule lokalne vlasti u njegovom rodnom gradu Ivanovu.

Uvijek je glasno govorio o njihovim nedjelima, a oni su ga htjeli ušutkati.

Kad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, a Wagner i Rusko ministarstvo obrane počeli vrbovati zarobljenike da se pridruže ratu, Pavlov je rekao da je počeo kovati svoj plan.

Dok je bio protiv rata i predsjednika Vladimira Putina, odlazak u vojsku vidio je kao priliku za slobodu i predaju Ukrajincima.

“Savršeno sam dobro razumio da će, ako pokušam dezertirati od Wagnera, to vrlo loše završiti. Bilo je gotovo nemoguće. Ali vojska je vrlo zgodna u tom smislu”, rekao je Pavlov, čiji je pozivni znak “Pers”, za Al Jazeeru u Kijevu.

“Ako se želite sakriti ili pobjeći, a imate zeznutu glavu, možete to učiniti lako.”

Ne žele se vratiti u Rusiju

Četiri godine i dva mjeseca nakon izdržavanja kazne Pavlov je odvezen u ukrajinsku oblast Lugansk kako bi se pridružio ratu u maju 2023.

Prošao je obuku i, nakon mjesec dana, poslat je u Zapirožja.

“Prikupio sam neke važne informacije o ruskim pozicijama i krenuo prema ukrajinskim pozicijama. U početku mi niko nije vjerovao. Prošao sam razne poligrafske, psihološke i fizičke testove. Trebalo je nekoliko mjeseci, ali su me na kraju prihvatili”, rekao je Pavlov.

Ubrzo nakon toga, Nikitin ga je posjetio i ponudio da se pridruži RVC-u. Pavlov je rekao da nikada nije požalio zbog svoje odluke.

Pavlov i Vlad, sada punopravni članovi RVC-a, kažu da su učestvovali u upadu u Belgorod prošlog mjeseca.

Obojica tvrde da imaju djevojke u Ukrajini i da se ne žele vratiti u Rusiju. Obojica su rekli da im ne nedostaje ništa u njihovoj domovini.

“Od augusta, kada sam se pridružio, do danas sam se ostvario kao čovjek, kao osoba, mnogo više nego u 24 godine života tamo”, rekao je Pavlov. “Nažalost, Rusija mi nije mogla ponuditi ništa.”

Izvor: Al Jazeera