Švicarska zamrznula rusku imovinu vrijednu 7,5 milijardi franaka

Švicarska je kritizirana jer stručnjaci sumnjaju da tamo ima mnogo više novca ruskih oligarha bliskih Vladi u Moskvi.

Zgrada Švicarske nacionalne banke (SNB) u Zurichu (Denis Balibouse/Reuters)

Opseg ruske imovine zamrznute u Švicarskoj zbog sankcija nakon početka rata u Ukrajini smanjio se, saopćio je Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO).

Uglavnom je to zbog gubitka vrijednosti ulaganja, pada cijena dionica i fluktuacija tečaja, dodaje se u saopćenju koje prenosi Tanjug.

Iznos je pao sa 7,5 milijardi švicarskih franaka (7,7 milijarda eura) na 5,8 milijardi (oko šest milijardi eura) tokom 2023. godine, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Tokom prošle godine zamrznuto je dodatnih 580 miliona franaka. Trenutno je zamrznuto 17 nekretnina, kao i brojne umjetnine, instrumenti te sportska i luksuzna vozila.

Na udaru kritika

Istrage o fondovima u vrijednosti od 140 miliona franaka otkrile su da zakonski uvjeti za zamrzavanje u tim slučajevima nisu bili ispunjeni.

Švicarska je kritizirana jer stručnjaci sumnjaju da tamo ima mnogo više novca ruskih oligarha bliskih Vladi u Moskvi.

Udruga švicarskih bankara procijenila je ukupni iznos imovine koju su držali ruski klijenti u 2022. godini na 150 do 200 milijardi franaka.

Međutim, većina njih pripada osobama i firmama koje nisu pod sankcijama, naglašava SECO.

Švicarska je prihvatila sve pakete sankcija Evropske unije. Uprkos svojoj politici neutralnosti, odlučila je to učiniti nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

SECO navodi kako postoje veliki iznosi koji pripadaju sankcioniranim osobama ili kompanijama u Švicarskoj koji još nisu otkriveni.

Postoji i mogućnost da će dalja imovina biti blokirana u slučaju novih paketa sankcija.

U Švicarskoj se prate rasprave koje su u toku u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama o mogućem korištenju kamata u korist Ukrajine.

Novinska agencija dpa podsjeća kako je spomenuta situacija pravno komplicirana jer se sredstva drže na računima poslovnih banaka u Švicarskoj.

Izvor: Agencije