Samit čelnika EU-a o ekonomskim i geopolitičkim pitanjima

Samit počinje u srijedu navečer, a prije toga čelnike država članica primit će u kraljevskoj palači belgijski kralj Filip.

S jednog od ranijih sastanaka lidera članica EU-a u Briselu (REUTERS/Johanna Geron)

Čelnici država članica Evropske unije okupit će se u srijedu u Briselu na dvodnevnom vanrednom samitu na kojem će glavna tema biti budućnost jedinstvenog tržišta i globalna ekonomska konkurentnost te niz aktuelnih vanjskopolitičkih tema, piše Hina.

Samit počinje u srijedu navečer, a prije toga čelnike država članica primit će u kraljevskoj palači belgijski kralj Filip.

“U središtu samita bit će jačanje naše konkurentnosti. Moramo kolektivno premostiti jaz u pogledu rasta i inovacija između nas i globalnih partnera te zaštititi našu ekonomsku, industrijsku i tehnološku bazu”, napisao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u pozivnom pismu šefovima država ili vlada.

Američki zakon kao uzor

Bivši italijanski premijer Enrico Letta u četvrtak će, drugi dan samita, predstaviti čelnicima svoj izvještaj o budućnosti evropskog jedinstvenog tržišta. Čelnici EU-a zadužili su Lettu da pripremi taj izvještaj u junu prošle godine.

Kako se doznaje, Letta će predložiti da Unija donese nešto slično američkom Zakonu za smanjenje inflacije (IRA). Taj američki zakon, između ostalog, predviđa velike porezne olakšice i subvencije za poticanje domaće proizvodnje, naročito električnih vozila i solarnih panela.

Letta će, također, predložiti uspostavu evropskog sistema državnih pomoći kako bi se izbjegla fragmentacija jedinstvenog tržišta i smanjila opasnost od utrke u subvencijama između država članica.

Michel ističe da su investicije u strateške sektore ključne za ekonomsku konkurentnost EU-a, a njih treba osigurati kombinacijom privatnog i javnog kapitala te drukčijim pristupom u pogledu državnih poticaja.

Ogromna štednja

Letta će se, prema zasad poznatim informacijama, zauzeti za dovršetak jedinstvenog tržišta u području telekomunikacija, energije i finansija te za zajedničku industrijsku politiku na nivou EU-a umjesto 27 nacionalnih politika.

On, u izvještaju na 150 stranica, navodi da Evropljani drže na štednim polozima 33.000 milijardi eura te da taj kapital treba iskoristiti za finansiranje strateških potreba EU-a, naročito u zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Izvor: Agencije