Usaglašena lista reformi: BiH bi od EU-a ipak mogla dobiti milijardu eura

Usvajanje Liste reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan omogućit će Bosni i Hercegovina da od Evropske komisije dobije oko milijardu eura kojim će biti podržane reforme u brojnim područjima.

Zgrada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu (EPA/FEHIM DEMIR)

Radni tim u Bosni i Hercegovini usaglasio je listu reformi čime je zemlja u posljedni trenutak stekla uslove za povlaćenje oko milijardu eura koje je Evropska unija namijenila za razvoj Zapadnog Balkana

Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH proslijedit će listu reformi Evropskoj komisiji, kako bi se krenulo u ispunjavanje ambicioznog plana u razdoblju od 2024. do 2027. godine.

Cilj takozvanog Plana rasta za Zapadni Balkan koji podržava Evropska komisija je snažniji rast ekonomije, osigurati vladavinu prava, funkcionalnije institucije, kao i osnažiti poslovnu klimu i sačuvati ljudske resurse u BiH.

Reforme su, istodobno, usmjerene na stvaranje uvjeta za osiguranje održive (zelene) energije, digitalnu tranziciju, bolju IT infrastrukturu, uključujući unapređenje kibernetičke sigurnosti.

Podrška EU-a

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zahvalila je članovima Radnog tima u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Evropske unije u BiH na predanom radu tokom usaglašavanju reformske agende. Naglasila je kako su predstavnici svih nivoa vlasti u zemlji, uključeni u Radni tim, i na ovaj način iskazali odlučnost i predanost evropskom putu i konstruktivnom unutarnjem dijalogu u korist svih u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina se već neko vrijeme nalazi u teškoj političkoj krizi, zbog čelnika Republike Srpske Milorada Dodika koji zagovara odcjepljenje tog entiteta od BiH.

Evropska komisija je ranije predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine koji bi zemljama regije omogućio da intenziviranjem reformi značajno ubrzaju proces pridruživanja u EU i ekonomski rast.

Izvor: Agencije