Lažni pozivi u pomoć: Otkriveno kako izraelski vojnici mame civile pod snajpere

Svjedočenja koja je dokumentirao Euro-Med Monitor navode da je ova taktika uključivala i emitiranje zvukova pucnjave, oružanih sukoba i eksplozija kao i kretanja vojnih vozila.

Palestinci ranjeni u izraelskom bombardiranju izbjegličkog kampa Nuseirat čekaju liječenje u bolnici Shuhada al-Aqsa u Deir al-Balahu (AFP)

Euro-mediteranska opservatorija za ljudska prava (Euro-med Monitor) otkriva da izraelska okupacijska vojska koristi nove metode psihološkog zastrašivanja.

Jedna od njih je namamljivanje civila u izbjegličkom kampu Nuseirat, u centralnom Pojasu Gaze, kako bi otvorili snajpersku vatru na njih, što je sastavni dio zločina genocida koji traje od 7. oktobra prošle godine.

Euro-Med Monitor je dokumentirao svjedočenja stanovnika izbjegličkog kampa, koji su prijavili da su u nedjelju i ponedjeljak kasno navečer čuli vrisak žena i plač beba. Kada su neki od stanovnika izašli da istraže o čemu je riječ i pokušaju pomoći, na njih je otvarana snajperska vatra.

Nakon što su gađani snajperima, kasnije im je postalo jasno da su čuli snimljene zvukove koje su puštali izraelski kvadrokopteri kako bi ih naveli da napuste svoje domove i izađu na ulice, gdje bi ih lako mogli gađati.

Psihološko zastrašivanje

Svjedočenja koja je dokumentirao Euro-Med Monitor navode da je ova taktika uključivala i emitiranje zvukova pucnjave, oružanih sukoba i eksplozija kao i kretanja vojnih vozila. Ponekad su puštane i pjesme na hebrejskom i arapskom jeziku s ciljem psihološkog zastrašivanja civila koji noću žive u potpunom mraku, suočavaju se s teškoćama u komunikacija i odvojeni su od vanjskog svijeta.

Tim Euro-Med Monitora citirao je dvadesetogodišnjeg mladića iz izbjegličkog kampa, koji je tražio da ostane anoniman zbog sigurnosnih razloga, da su ”sjedili navečer kada su začuli vrisak djevojaka i žena: ‘Dođite, pomozite mi, povrijeđena sam.’ Izašli smo da vidimo šta se dešava. Nismo pronašli nijednu ženu, ali nas je zato direktno gađao kvadrokopter.”

“Pobjegao sam unutra, a dvije osobe ispred mene su teško ranjene u glavu. Zbog pucnjave koja je i dalje trajala, nismo im mogli pomoći. Pozvali smo hitnu pomoć, koja je došla da ih preveze. Mnogi stanovnici su čuli te zvukove i reagirali su na njih s namjerom da pomognu”, dodao je.

Lažni sukobi

Jedna šezdesetogodišnja žena je izjavila da je čula zvukove jake pucnjave, a zatim  glasove žena koje su vrištale da su im djeca povrijeđena i tražile pomoć od stanara.

“Ovaj zvuk je trajao oko 15 minuta, ali niko od nas nije izašao napolje, jer je bilo jako kasno i znala sam da su to snimci iz aviona”, dodala je.

Euro-Med Monitor navodi da se ovo psihološko zastrašivanje poklopilo s brutalnim vojnim napadima izraelske vojske, koji su uključivali artiljerijsku i zračnu paljbu, te gađanje iz mitraljeza iz helikoptera, tenkova i kvadrokoptera. Napadi su izvođeni nasumično, intenzivno i kontinuirano u različitim dijelovima izbjegličkog kampa Nuseirat, ostavljajući za sobom desetke mrtvih i ranjenih civila, uključujući žene i djecu.

Nasumični napadi

Euro-Med Monitor je potvrdio da je izraelska okupatorska vojska izvodila nasumične i sistematske napade u izbjegličkom kampu Nuseirat i da je gađala bilo koju osobu koja je hodala po ulici ili virila kroz prozore. Gađala je i civile koji su pokušavali istražiti šta se događa u blizini domova i centara za sklonište ili su pokušavali da se kreću između njih.

Prema njihovom saopćenju, bombardiranja i gađanja pojačavaju se tokom noći, kad se vrše direktni i namjerni napadi na prenaseljena stambena naselja i civilne objekte, kao što su džamije i škole u kojima se nalaze raseljena lica, uz namjerno gađanje civilnog stanovništva s namjerom ubijanja i ranjavanja.

Upozorava i na “opasnost nemoralnih i nehumanih taktika koje izraelska vojska primjenjuje protiv civilnog stanovništva u Pojasu Gaze, koje se iz dana u dan pojačavaju i koje im nanose teške psihičke i fizičke povrede, u kontekstu toga da se nastavlja zločin genocida”.

Poziv na odgovornost

Euro-Med Monitor je naglasio da izvansudska pogubljenja i namjerna i nezakonita ubistva palestinskih civila kroz direktne likvidacije, snajpersko djelovanje i pucnjavu koju vrši izraelska vojska, krše njihovo pravo na život, prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima.

Također, ova djela se smatraju teškim kršenjima prava, u skladu sa Ženevskim konvencijama te ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti prema Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda. Ovi zločini predstavljaju jednu od glavnih komponenti izraelskog genocida nad stanovnicima Pojasa Gaze, koji traje već sedmi mjesec zaredom.

Euro-med Monitor naglašava da je izraelska vojska, prema Rimskom statutu, počinila ratne zločine i zločine protiv čovječnosti kada je napala i bombardirala stambena naselja i nezaštićene objekte. Također, namjerno je izvodila napade na civilne lokacije i njihovu infrastrukturu, nanoseći im ogromnu i dugotrajnu štetu.

Sve ove radnje zahtijevaju hitno pozivanje na međunarodnu odgovornost.

Osvrnuo se i na izjave koje su dali stručnjaci Ujedinjenih naroda u ponedjeljak, u kojima se navodi da Izrael i sve zemlje koje su mu omogućile da izvrši svoje zločine, što je dovelo do neviđenog razaranja Pojasa Gaze, bilo kroz snabdijevanje oružjem ili materijalnu ili političku podršku ratu ili okupaciji, snose pravnu i moralnu odgovornost i trebaju platiti odštetu za svu štetu koju su prouzrokovali.

Izvor: Al Jazeera i agencije