Hezbollah lansirao projektile i bespilotne letjelice na sjeverni Izrael

Najmanje 14 izraelskih vojnika ranjeno je u napadu pokrenutom iz Libana dok regionalne napetosti eskaliraju.

Hezbollah kaže da je pokrenuo napad navođenim projektilima i bespilotnim letjelicama na novi vojni centar za izviđanje u Arab al-Aramsheu u sjevernom Izraelu [Avi Ohayon/Reuters]

Libanska oružana grupa Hezbollah preuzela je odgovornost za napad na vojni objekat u sjevernom Izraelu u kojem je ranjeno najmanje 14 vojnika, rekavši da je izveden kao odmazda za izraelske napade u kojima su ubijeni članovi Hezbollaha.

Grupa povezana s Iranom rekla je da je pokrenula “kombinirani napad navođenim projektilima i eksplozivnim bespilotnim letjelicama na novi vojni izviđački komandni centar u Arab al-Aramsheu, selu s arapskom većinom u sjevernom Izraelu u blizini libanske granice.

Izraelska vojska je saopćila da je 14 njenih vojnika ranjeno u napadu u srijedu, a šest ih je u teškom stanju.

Kasnije je izraelska vojska rekla da su njeni borbeni avioni napali “terorističku infrastrukturu” Hezbollaha u istočnom Libanu.

Napad dolazi dan nakon što su u izraelskim napadima u južnom Libanu ubijene tri osobe, uključujući terenskog komandanta Hezbollaha kojeg je izraelska vojska identificirala kao Ismaila Yusafa Baza.

Izrael je rekao da su u njegovim napadima ubijena dva lokalna komandanta Hezbollaha i još jedan operativac, dok je grupa rekla da su tri njena člana ubijena. Lokalne izraelske vlasti također su saopćile da su tri osobe ranjene u napadu iz Libana ranije u utorak.

Strah od eskalacije

U ponedjeljak je nekoliko izraelskih vojnika koji su prešli na libanski teritorij ranjeno kada je Hezbollah aktivirao eksplozivne naprave, što je bio prvi takav napad u šest mjeseci sukoba.

U saopćenju, saveznik Hamasa rekao je da su njegovi borci postavili eksploziv u području Tel Ismaila u južnom Libanu.

Hezbollah i Izrael razmjenjuju vatru više od šest mjeseci paralelno s ratom u Gazi u najozbiljnijim neprijateljstvima od kada su ratovali 2006. godine.

Borbe su potakle zabrinutost zbog rizika od daljnje eskalacije, koja je dodatno porasla otkako je Iran izveo napad na Izrael stotinama bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila tokom vikenda.

Izrael je rekao da će odgovoriti iako ga je nekoliko zapadnih zemalja pozvalo da izbjegne eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

Iranski napad uslijedio je nakon izraelskog zračnog napada na iransku ambasadu u Damasku 1. aprila, u kojem je ubijeno sedam pripadnika Islamske revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Washington neće učestvovati ni u kakvoj izraelskoj protuofanzivi protiv Irana.

Izvor: Al Jazeera i agencije