Al Jazeera English proglašena emiterom godine u svijetu

Nagrade su sadržavale prijave iz više od 50 zemalja, pokrivajući sadržaje prikazane na američkim i međunarodnim medijskim kućama, uključujući ITV, BBC, NBC i CBC.

Al Jazeera English vrlo je ugledan kanal s vijestima i aktuelnim događajima (Al Jazeera)

Kanal Al Jazeera English proglašen je ‘Emiterom godine’ na dodjeli TV i filmskih nagrada New York Festivala 2024. osmu godinu zaredom.

Kanal je prikupio impresivan niz zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja za svoje izvještavanje u vijestima i drugim programima.

Nagrada Broadcaster of the Year [Emiter godine] koju organizatori smatraju glavnom nagradom, dodjeljuje se medijskoj organizaciji koja osvoji najveći broj zlatnih medalja.

Nagrade su sadržavale prijave iz više od 50 zemalja, pokrivajući sadržaje prikazane na američkim i međunarodnim medijskim kućama, uključujući ITV, BBC, NBC i CBC.

Al Jazeera English osvojila je ukupno šest zlatnih medalja. Jedna od njih je za izvještavanje o sukobu u Sudanu 2023, u trenutku kada je više od pola miliona Sudanaca pobjeglo od sukoba u svojoj zemlji, većina u susjedni Čad.

Dopisnici Zein Basravi i Ahmed Idris proveli su sedmice s njima, dobivši tačnu sliku užasne situacije u kojoj izbjeglice žive. Većina je pobjegla iz Zapadnog Darfura, gdje su ovog mjeseca ponovno izbila etnički motivirana nasilja i masovna ubistva u glavnom gradu države El-Geneini, tjerajući hiljade ljudi u bijeg.

Zlatnu medalju osvojio je i film Al Jazeere English Rescue Mission Gaza. Dokumentarac prati radnika civilne zaštite u Gazi, a u fokusu filma nalazi se položaj civila. Tokom jednog brutalnog dana, tim prati osobu koja je prva priskočila u pomoć: izbjegava bombe, prevozi ranjene ljude u bolnice, vadi djecu iz ruševina, a zatim se vraća kako bi sve to ponovila.

Brojne nagrade

Druge zlatne medalje pripale su epizodama iz dokumentarnih serija Fault Lines i 101 East. Kanal je, također, osvojio šest srebrenih i osam bronzanih medalja, koje su pripale epizodama analitičke emisije The Listening Post i ekološke serije Earthrise.

“Oduševljeni smo što nas je New York Festivals TV & Film Awards proglasio emiterom godine,” rekao je Issa Ali, vršitelj dužnosti direktora Al Jazeere English. “Ova nagrada dolazi od vrijednih timova Al Jazeere koji su duboko predani izvještavanju i pričanju priča koje su važne. U današnjem svijetu vjerujemo da je dobro novinarstvo važnije nego ikad. Duboko smo zahvalni što smo primili ovo priznanje za posao koji obavljamo.”

Drugi odjeli u Al Jazeera Media Networku su, također, osvojili glavne nagrade. Istraživačka jedinica Al Jazeere osvojila je tri zlata za svoj film Gold Mafia – The Laundry Service. Emisija s objašnjenjima Al Jazeera Digitala Start Here – On the Road je, također, osvojila zlato.

Sav sadržaj pregledao je i ocjenjivao veliki žiri New York Festivals TV & Film Awards, kojeg čini više od 200 producenata, reditelja, pisaca i drugih kreativnih medijskih profesionalaca iz cijelog svijeta.

Već više od 60 godina New York Festivals TV & Film Awards odaje počast iznimnim i inovativnim sadržajima stvorenim na svim kontinentima i viđenim na svim platformama.

Al Jazeera English vrlo je ugledan kanal s vijestima i aktuelnim događajima. Posljednjih godina osvojio je tri nagrade Royal Television Society, Peabody i nekoliko nagrada Emmy, između ostalih nagrada.

Izvor: Al Jazeera