Iranski komandant upozorava Izrael: Era ‘napadni i bježi’ je okončana

Iran je potvrdio da je njegov napad na Izrael bio ‘uspješan’ i da je postigao ‘sve svoje ciljeve’.

Heydari: Iranski odgovor je pokazao da su izraelski odbrambeni sistemi slabiji od paukove mreže (AFP)

Komandant iranskih kopnenih snaga, brigadni general Kioumars Heydari, rekao je da će se svako ko napadne teritoriju njegove zemlje suočiti s kaznom, ističući da je završena era koju je opisao kao “napadni i bježi”.

Heydari je, na konferenciji za novinare u Teheranu jučer rekao kako Izrael mora znati da je Iran nametnuo nova pravila kako bi odgovorio na svaku agresiju, upozoravajući da će svaka izraelska akcija protiv njegove zemlje biti dočekana većom snagom od operacije koja je izvedena prošle subote.

“Danas smo spremni odgovoriti na svaku prijetnju, a nebo naše zemlje je sigurnije nego bilo gdje u svijetu, dok su naše granice među najsigurnijim”, dodao je Heydari, ističući da je odgovor Irana na bombardovanje njegovog konzulata u Damasku pokazao da su odbrambeni kapaciteti Izraela “slabiji od paukove mreže”.

‘Bolan odgovor’

Prije toga, iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je, tokom razgovora s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem u ponedjeljak navečer da će i “najmanji atak na Teheran naići na masivan, širok i bolan odgovor protiv svih koji stoje iza njega”, prema izjavi Kabineta iranskog predsjednika.

Raisi je naglasio da je njegova zemlja iskoristila svoje “pravo na samoodbranu” i gađala “centre” koji su korišteni u bombardovanju konzulata u Damasku.

Pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani zaprijetio je, u izjavama iranskoj televiziji u ponedjeljak u večernjim satima, da će protunapad koji će Teheran pokrenuti nakon bilo kakve izraelske odmazde biti “u roku od nekoliko sekundi, jer Iran, u tom slučaju, neće čekati 12 dana da odgovori”.

Iran je prošle subote uvečer lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael, u prvom napadu koji je izveo direktno sa svoje teritorije na Izrael, a ne posredstvom njemu lojalnih grupa, a došao je kao odgovor na raketni napad na Konzularni odjel Iranske ambasade u Damasku početkom aprila ove godine.

Iran je potvrdio da je njegov napad bio “uspješan” i da je postigao “sve svoje ciljeve”.

Izvor: Al Jazeera