Mediji: Izrael namjerava postaviti 10.000 šatora u blizini Rafaha u roku dvije sedmice

Izrael nastavlja svoj rat uprkos tome što je Vijeće sigurnosti izglasalo rezoluciju o momentalnom prekidu vatre u Gazi.

Šatori za raseljene iz Gaze u priobalnom području Al-Mawasi, sjeverozapadno od palestinskog Rafaha (Al Jazeera)

Izraelski mediji otkrili su da Izrael namjerava postaviti 10.000 šatora u blizini grada Rafaha, u južnom Pojasu Gaze, u roku dvije sedmice, u pripremi za kopnenu invaziju svoje vojske na taj grad.

Izraelski kanal Kan navodi da zvanični dokument koji je dobio ukazuje na to da će Izrael postaviti 10.000 šatora izvan Rafaha tokom naredne dvije sedmice.

Dodao je da se trenutno kupuje još 30.000 dodatnih šatora koji će kasnije biti postavljeni na tom području.

Kanal je nastavio da se, na osnovu rasporeda (za podizanje ovih šatora), može reći da je put do evakuacije stanovnika iz Rafaha još prilično dug.

Izrael, prema izjavama zvaničnika, insistira na invaziji na Rafah, tvrdeći da je to posljednje uporište Brigada Al-Qassam povezanih s pokretom Hamas, uprkos sve većim međunarodnim upozorenjima na katastrofalne posljedice napada, a u svjetlu prisustva oko 1,4 miliona raseljenih u tom gradu.

Tokom rata, Izrael je primorao većinu Palestinaca iz sjevernog i centralnog Pojasa Gaze da pobjegnu u grad Rafah, koji se nalazi na granici s Egiptom.

Kan je izvijestio da je izraelska vojska tokom ove sedmice, namjeravala iz zraka bacati letke u Rafah pozivajući njegovo stanovništvo na evakuaciju, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u posljednjem trenutku odlučio da odgodi taj potez i obavijesti ministre Ratnog kabineta o odluci, navodi isti izvor.

Ovaj kanal Netanyahuovo odgađanje kopnene invazije na Rafah povezuje s njegovom željom za dobijanjem pune američke podrške u vezi s iranskim napadom u kojem su u subotu uvečer lansirane stotine projektila i dronova prema Izraelu.

Kanal je podsjetio da se Sjedinjene Američke Države, kao što je poznato, oštro protive planiranoj izraelskoj operaciji u Rafahu.

Sigurnosne rasprave

Ranije, u ponedjeljak navečer, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant održao je sigurnosnu raspravu o pripremama za izvođenje potrebnih operacija kao uvod za ulazak izraelskih snaga u Rafah, prema istom izvoru.

Gallant je tokom rasprave naglasio da se, u skladu s odlukom Ratnog kabineta, moraju izvršiti pripreme za provođenje niza mjera prije početka kopnene operacije, koje se odnose na evakuaciju civila iz Rafaha i proširenje puteva za dovoz hrane i medicinske pomoći u Pojas Gaze.

Od sedmog oktobra prošle godine Izrael vodi razorni rat u Gazi, koji je rezultirao smrću i ranjavanjem više od 100.000 Palestinaca, većinom djece i žena, uz masovna razaranja i glad koja je odnijela živote određenog broja djece i starijih osoba, prema palestinskim podacima i podacima UN-a.

Izrael nastavlja svoj rat uprkos tome što je Vijeće sigurnosti izglasalo rezoluciju o momentalnom prekidu vatre, kao i njegovom pojavljivanju pred Međunarodnim sudom pravde pod optužbom da je počinio genocid.

Izvor: Al Jazeera