Bivši komandant divizije Gaza: Izraelska vojska je dezorijentirana

Shamni smatra da će Islamski pokret otpora Hamas pretrpjeti znatne gubitke zbog rata, ali da neće doći do njegove eliminacije vojnim putem.

Gadi Shamni smatra da se Hamas neće moći uništiti vojnim putem (Getty Images)

General Gadi Shamni, bivši komandant divizije Gaza u izraelskoj okupatorskoj vojsci, rekao je: “Izraelska vojska je dezorijentirana u Gazi i jasno je da Izrael neće postići zacrtane ciljeve.”

Izraelski list Maariv citirao je Shamnija koji je rekao da će biti teško vidjeti kako se svi “oteti” vraćaju iz Pojasa Gaze.

Shamni smatra da će Islamski pokret otpora Hamas pretrpjeti znatne gubitke zbog rata, ali da neće doći do njegove eliminacije vojnim putem.

Prema Shamnijevim riječima, vlada Benjamina Netanyahua osudila je Izrael na godine konfuzije, izolacije i ozbiljne štete po ekonomiju.

Također je rekao: ”Najopasnija stvar je dramatično urušavanje statusa Izraela, koji je bio regionalna sila do napada Hamasa na Pojas Gaze 7. oktobra”.

Rastuća frustracija

Prije nekoliko dana, Itzhak Brik, rezervni general-major u okupatorskoj vojsci, rekao je da izraelska vojska nije u stanju uništiti Hamas, čak i ako rat potraje duže.

Brik je doveo u pitanje svrhu daljeg nastavka borbi u Pojasu Gaze, rekavši da će Izrael, ako nastavi rat, pretrpjeti ozbiljne gubitke, poput urušavanja izraelske rezervne vojske u kratkom periodu, kao i kolaps ekonomije. Pored toga, doći će i do pogoršanje njegovih međunarodnih odnosa i do raspada društva iznutra.

Također je rekao da bi nedonošenje odluke o “danu nakon rata” dovelo do više smrtnih slučajeva među izraelskom vojskom, posebno nakon što se vratila borbama na istim područjima na kojima je bila prije.

Brik je istakao da bi ulazak u Rafah na jugu Pojasa Gaze bio zabijanje posljednjeg čavla u lijes sposobnosti da se sruši pokret Hamas.

Što se tiče sjevernog fronta, rekao je da izraelska vojska nije u stanju potisnuti Hezbollah preko rijeke Litani, niti je u stanju omogućiti povratak za oko 100.000 raseljenih Izraelaca u svoje domove na sjeveru zbog stalnih napetosti.

Važno je napomenuti da je izraelski premijer više puta obećao da će ostvariti ”potpunu pobjedu” nad Hamasom u Gazi, gdje okupatorska vojska osmi mjesec zaredom nastavlja razorni rat koji je ostavio na desetine hiljada poginulih i ranjenih, uglavnom žena i djece. Rat je doveo i do gladi te humanitarne i zdravstvene krize bez presedana, prema izvještajima Ujedinjenih naroda i međunarodnih institucija.

Izvor: Al Jazeera i agencije