Gaza će biti politička katastrofa za Bidena

Izraelski list The Jerusalem Post smatra da je libanski Hezbollah još jedna stvar zbog koje Gantz želi izvršiti pritisak na Netanyahua.

Izraelske snage namjeravaju pojačati napade na Rafah (AFP)

Međunarodna štampa i informativni portali usmjerili su svoju pažnju na tok izraelske vojne operacije u gradu Rafah, na jugu Pojasa Gaze, te na rok koji je član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz dao premijeru Benjaminu Netanyahuu. Također su se bavili i pitanjem puštanja u rad privremenog američkog pomorskog pristaništa na obali Gaze.

U članku u američkom listu The New York Times, kolumnista Nicholas Kristof kaže: “Uništavanje Rafaha do temelja možda jeste u interesu Netanyahua, jer ga nastavak rata drži na njegovoj poziciji, ali to ne ide u korist Izraelu.”

Kristof ističe da nije moguće uništiti Islamski pokret otpora (Hamas), podsjećajući da će Netanyahu, nakon što je uništio grad Gazu i Khan Yunis pod izgovorom da se u njima nalaze vođe Hamasa, ovog puta promovirati priču da se vođe pokreta kriju u Rafahu, a zatim je dodao: ”Čak i da je to istina, hiljade civila će biti ubijene dok se bude tragalo za njima”.

S druge strane, izraelski list Haaretz navodi, pozivajući se na izvore u izraelskoj stranci Nacionalnog jedinstva, na čijem je čelu Gantz, da “Gantz želi iskoristiti rok koji je dao Netanyahuu kao izgovor da napusti Vladu”.

Drugi politički izvori procjenjuju, navodi isti list, da se Gantz nada da će njegova prijetnja, zajedno s izjavom ministra odbrane Yoava Galanta, izvršiti pritisak na Netanyahua da razgovara o periodu nakon rata u Gazi. Međutim, prema predviđanjima ovih izvora, male su šanse da će Netanyahu odgovoriti na ultimatum koji mu je postavio Gantz.

U tom kontekstu, izraelski list The Jerusalem Post smatra da je libanski Hezbollah još jedna stvar zbog koje Gantz želi izvršiti pritisak na Netanyahua.

List objašnjava da suočavanje s Hezbolahom nosi brojne rizike, napominjući da je rok do 1. septembra da se stanovnici vrate svojim domovima i da škole započnu s radom u sjevernom Izraelu rizičan potez otvoren za sve mogućnosti.

Izraelski list ističe da Netanyahu mrzi donositi sudbonosne odluke, a “Gantzova prijetnja može ga natjerati na akciju”, kako se navodi.

Priznavanje nemoći

Što se tiče privremenog pomorskog pristaništa, francuski list Le Monde piše da stavljanje u funkciju plutajuće luke u Gazi znači da je američki predsjednik Joe Biden ispunio svoju obavezu. Ta “obaveza” je bila ravna priznavanju nemoći da se suprotstavi izraelskom protivljenju da se dovoljne količine pomoći dopreme kopnenim putem u Gazu.

List je citirao neimenovanog zvaničnika Ujedinjenih naroda koji je rekao: “Cijela ova operacija je bacanje prašine u oči. Van pameti je da će količine dopremljene preko luke kompenzirati ono što Izrael sprječava da uđe kopnom”.

Članak u američkom magazinu The Nation sugerirao da bi Gaza mogla biti teret za predsjednika Bidena tokom predstojećih izbora.

Kolumnista Joshua Cohen smatra da ekonomija i unutrašnji problemi ne igraju toliku ulogu u Bidenovom padu popularnosti, ističući da je njegov najveći problem trenutno način na koji vodi vanjsku politiku.

Istakao je da je oko predsjedničkog kandidata Bidena 2020. zračila neka aura, a odnosila na njegovu navodnu sposobnost da obnovi ulogu Amerike u svijetu, na način na koji njegov prethodnik Donald Trump nije bio u stanju učiniti.

Govoreći o drugoj temi, francuski list Liberation dotaknuo se masovnih demonstracija koje su se u subotu održale u francuskoj prijestolnici na godišnjicu palestinske Nakbe.

List navodi da je ovogodišnje obilježavanje Nakbe bilo popraćeno posebnim okolnostima, a to je izraelski rat protiv Gaze. Napominje da je demonstracije karakteriziralo prisustvo palestinskih boja i simbola, a demonstranti su se dogovorili da nose ključeve svojih domova, kao simbol svoje posvećenosti pravu na povratak.

Izvor: Agencije