Mediji: Netanyahu najgori vođa Jevreja, svijet sve više u ratnom stanju

Britanski list Financial Times otkrio je da su Sjedinjene Američke Države tražile od Kine da izvrši pritisak na Iran kako ne bi vojno odgovorio Izraelu.

Jednostavno, svi će se složiti da je Netanyahu bio najgori vođa jevrejskog naroda, napisao je autor Anshel Pfeffer u članku za Haaretz (Ronen Zvulun/EPA-EFE)

Svjetske web stranice i listovi interesiraju se za najnovija dešavanja u trenutnim pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, kao i za međunarodne strahove od izbijanja regionalnog rata između Izraela i Irana.

Prema pisanju izraelskog lista The Times of Israel, šef izraelske spoljne obavještajne službe Mossada David Barnea obavijestio je izraelske ministre da će oslobađanje svih izraelskih talaca kroz jedan sporazum o primirju biti nemoguće, a u najboljem slučaju, moglo bi biti oslobođeno 40 zarobljenika.

U svom članku u izraleskom listu Haaretz, autor Anshel Pfeffer rekao je da je jedino do čega je premijeru Benjaminu Netanyahuu stalo, osim njegovog ličnog političkog opstanka, to kako će biti zabilježen u historijskim djelima.

“Jednostavno, svi će se složiti da je Netanyahu bio najgori vođa jevrejskog naroda”, dodao je.

S druge strane, američki Wall Street Journal je u analizi zaključio da Izrael posustaje i da se suočava s mogućnošću gubitka rata u Gazi, ističući da mnogi u izraelskoj vojsci krive Netanyahua, jer je izbjegavao donošenje teških političkih odluka.

List objašnjava da se Islamski pokret otpora Hamas vratio u područja iz kojih su prethodno militanti bili evakuirani.

Kriza gladi u Pojasu Gaze

U drugom kontekstu, britanski list The Guardian pozvao se na riječi ekipa hitne pomoći koje su kazale: “Dodatna pomoć Pojasu Gaze koju su Netanyahu i američki predsjednik Joe Biden obećali prije sedam dana još nije stigla.”

Čelnica američke Agencije za međunarodni razvoj i humanitarnu pomoć Samantha Power potvrdila je da je u dijelovima opkoljenog Pojasa Gaze zavladala glad, navodi list, koji kaže da je Power zapravo prvi američki zvaničnik koji je javno potvrdio da se glad već proširila, barem u nekim dijelovima Pojasa Gaze.

Američki The New York Times citira zvaničnike Ujedinjenih naroda koji su rekli: “Kriza gladi u Pojasu Gaze je uglavnom posljedica izraelskih ograničenja nametnutih kamionima pomoći i veoma komplikovanog procesa pregleda i pretresa pošiljki pomoći.”

Neki, opet, optužuju Izrael da namjerno opstruira dostavu pomoći kako bi i tako kažnjavao stanovnike Gaze za napad 7. oktobra.

Iransko-izraelska konfrontacija

S druge strane, britanski list Financial Times otkrio je da su Sjedinjene Američke Države tražile od Kine da izvrši pritisak na Iran kako ne bi vojno odgovorio Izraelu.

List dodaje da je Bidenova administracija posljednjih mjeseci intenzivirala upućivanje zahtjeva Kini da iskoristi svoj utjecaj na Iran kako bi obuzdao Huse, ali i da su američki zvaničnici nezvanično potvrdili da ne vide nikakve pokazatelje da je Peking po tom pitanju bilo šta poduzeo.

Američka stranica The National Interest objavila je članak Michela Gresseta u kojem je rekao da Rusija ne želi izbijanje direktnog sukoba između Irana i Izraela, jer bi on otkrio njene slabosti na Bliskom istoku.

To bi također ograničilo sposobnosti Irana za dostavu vojne opreme Rusiji, a i sama Moskva možda ne bi bila u prilici ispuniti sve vojne zahtjeve i potrebe Teherana.

U članku na američkoj web stranici The Hill navodi se da je svijet sve više u ratnom stanju i da Sjedinjene Američke Države predvode nedorasli zvaničnici koji nisu voljni da izađu na kraj s ovim teškim izazovom u ovom, doista, presudnom trenutku.

Prema članku, oni očigledno daju prednost izbornim računicama koje čak stavljaju i iznad same američke nacionalne sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera