Otvoren konkurs za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2024.

Nagradni fond za nacionalna kao i regionalna priznanja iznosi 10.000 eura.

Novinari Al Jazeere Balkans Dragan Stanimirović i Arduana Pribinja su među prošlogodišnjim dobitnicima EU nagrada za istraživačko novinarstvo (Al Jazeera)

Otvoren je konkurs za “EU nagradu za istraživačko novinarstvo za 2024. godinu”, kojom će Evropska unija nagraditi najbolje priče nastale u zemljama zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija) i Turskoj tokom prethodne kalendarske godine.

Nagradni fond za nacionalna kao i regionalna priznanja iznosi 10.000 eura.

U svakoj zemlji se dodjeljuje prva, druga i treća nagrada za najbolje istraživačke priče godine, a iznosi nacionalnih i regionalnih nagrada su 5.000 (za prvo mjesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (za treće) eura.

Svaki kandidat može da nominuje svoj rad za nacionalnu i/ili regionalnu nagradu, a maksimalan broj prijava po kandidatu je tri. Posebnost ovogodišnjeg konkursa je to što članovi žirija nacionalnih takmičenja imaju ekskluzivno pravo da za regionalni konkurs predlažu priče koje smatraju relevantnim, čak i ako priča nije inicijalno nominovana za taj nivo konkursa, navedeno je u saopćenju Thomson Media tima, organizacije s višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji medijskih sloboda na globalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 13. juni 2024. godine do ponoći prema srednjoevropskom vremenu, a svi zainteresovani mogu saznati više detalja na linku.

Novinari Al Jazeere Balkans među prošlogodišnjim dobitnicima

Novinari Al Jazeere Balkans Dragan Stanimirović i Arduana Pribinja prošlogodišnji su dobitnici nagrada Evropske unije za najbolje istraživačke priče.

Pribinja je osvojila treću nacionalnu nagradu za priču Zloupotreba kartona pacijenata u Kantonu Sarajevo, a Stanimirović je osvojio drugu nagradu u regionalnoj kategoriji za dokumentarni serijal Bitka za Neretvu.

Drugu nacionalnu nagradu dobile su BIRN-ove novinarke Lamija Grebo i Džana Brkanić, te Predrag Blagovčanin čiji je tekst objavljen na portalu Tačno. Prva nacionalna nagrada jednoglasno je dodijeljena autorici Semiri Degirmendžić s portala Fokus.

Prva regionalna nagrada za istraživačko novinarstvo dodijeljena je istraživačkoj priči koju potpisuje četvero novinara iz Sjeverne Makedonije – Saška Cvetovska, Elena Mitrevska Cuvkovska, Maja Jovanovska i Trifun Sitnikovski, a treće mjesto dobila je priča novinara BIRN-a Saše Dragojla.

Projekat finansira Evropska unija, a provodi ga konzorcij koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Njemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Sjeverna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) – Sjeverna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) – Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosova (BIRN Kosovo).

Izvor: Al Jazeera i agencije