Njemačka preživjelima Holokausta isplatila 25 miliona eura dodatne pomoć

Predsjednik Jewish Claims Conference Gideon Tylor pozdravio je isplatu njemačke vlade.

Svaki od još uvijek živih 113.000 preživjelih Holokausta koji žive u Izraelu primit će jednokratnu pomoć od 220 eura (Clemens Bilan/EPA-EFE)

Njemačka je preživjelima Holokausta koji su postali žrtve najnovijeg rata u Izraelu isplatila 25 miliona eura pomoći, saopćeno je iz Ministarstva finansija te zemlje sa sjedištem u Berlinu.

“Ova uplata bi u vanrednoj situaciji za preživjele Holokausta trebala predstavljati gestu solidarnosti i podrške Njemačke prema Izraelu”, navodi se u saopćenju, prenosi Hina.

Ministarstvo ističe kako se radi o “nebirokratskoj hitnoj pomoći” u “zastrašujućim” vremenima i da je “većina preživjelih Holokausta posebno teško pogođena napadom Hamasa od 7. oktobra prošle godine.”

Bez krova nad glavom

“Mnogi su ostali bez krova nad glavom ili bez tuđe pomoći”, stoji u saopćenju.

Isplata se vrši uz asistenciju Jewish Claims Conference, organizacije koja se brine oko isplate odštete preživjelima Holokausta, i izraelskih vlasti koje određuju o tome ko će tu pomoć primiti.

Svaki od još uvijek živih 113.000 preživjelih Holokausta koji žive u Izraelu primit će jednokratnu pomoć od 220 eura, a isplata je počela u martu.

Predsjednik Jewish Claims Conference Gideon Tylor pozdravio je isplatu njemačke vlade.

“Ova simbolična isplata preživjelima Holokausta koji žive u Izraelu je poruka solidarnosti”, zaključio je Tylor.

Iz izraelskih gradova uz granicu s Pojasom Gaze je protjerano na desetine hiljada građana među kojima su i preživjeli Holokausta.

Izvor: Agencije