Njemačka i Ukrajina potpisale sigurnosni sporazum

Posljednjih sedmica ukrajinski predsjednik je apelovao na evropske saveznike da im pruže veću podršku i upozorio da se njegova vojska suočava s nedostatkom municije.

Posjeta Zelenskog Berlinu dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti u Kijevu o održivosti američke vojne podrške (Clemens Bilan/EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su danas u Berlinu sporazum o dugoročnim sigurnosnim obavezama.

“Historijski korak. Njemačka će nastaviti podržavati Ukrajinu protiv ruskog agresorskog rata”, napisao je Scholz na platformi X.

Sporazum o sigurnosti, koji su danas potpisale Njemačka i Ukrajina, vrijedan je 1,13 milijardi eura i fokusiran je na protivzračnu odbranu i artiljeriju, saopćilo je Ministarstvo odbrane Njemačke.

“Naš sigurnosni sporazum sa Ukrajinom je historijski. Prvi put u svojoj historiji Savezna Republika Njemačka djeluje kao država garant”, navodi u saopćenju njemački ministar odbrane Boris Pistorius.

Zelenski je jutros stigao u posjetu Njemačkoj, a kasnije bi trebao otputovati u Pariz.

Iz Jelisejske palate najavljeno je da će Zelenski u Parizu potpisati sigurnosni sporazum s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prema onom što piše njemački Spiegel, a prenosi Tanjug.

Nedostatak municije

Ukrajina je u januaru potpisala sigurnosni sporazum s Velikom Britanijom.

Posjeta Zelenskog Berlinu dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti u Kijevu o održivosti američke vojne podrške tokom izborne godine.

Posljednjih sedmica Zelenski je apelovao na evropske saveznike da im pruže veću podršku i upozorio da se ukrajinska vojska suočava s kritičnim nedostatkom municije, posebno artiljerijske.

Njemačka je trenutno drugi najveći dobavljač oružja Ukrajini nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije