Scholz: Za Njemačku neprihvatljiv bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i integriteta BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom Njemačke Olafom Scholzom u okviru zvanične posjete Njemačkoj.

Njemačka će i dalje doprinositi stabilnosti u BiH kroz misiju EUFOR, poručio je Olaf Scholz (desno), njemački kancelar (Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića)

Njemački kancelar Olaf Scholz je u Berlinu izjavio da je za “Njemačku neprihvatljiv bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”.

“Znamo da se stabilnost Zapadnog Balkana ne podrazumijeva i da na tome moramo posebno raditi, a u Bosni i Hercegovini imati aktivnu ulogu. Za nas je neprihvatljiv bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje”, rekao je Scholz nakon sastanka s Denisom Bećirovićem, predsedavajućim Predsjedništva BiH, u okviru zvanične posjete Njemačkoj prenosi agencija Beta, pozivajući se na bh. medije.

Naglasio je da Njemačka podržava važnu ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta u jačanju demokratije, vladavine prava i integeriteta Bosne i Hercegovine.

“Njegovi napori su zasnovani na tome da se osigura provođenje Dejtonskog sporazuma”, podsjetio je kancelar.

Dodao je da će Njemačka i dalje doprinositi stabilnosti u BiH kroz misiju EUFOR.

“Moraju se stvoriti pretpostavke za pridržavanje evropskih zakona i propisa, i tu ne postoje kraći putevi za ulazak u Evropsku uniju. Taj put je isti za sve zemlje”, poručio je.

Bećirović je dodao da je otvaranje pregovora za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u EU otvorilo mogućnosti za sveobuhvatnije reforme koje će voditi pozitivnim efektima na bosanskohercegovačko društvo i ekonomiju.

Put ka Evropskoj uniji

Scholz je spomenuo da je s Bećirovićem vrlo konstruktivno razgovarao i o ostalim pitanjima koja su važna za pristupanje BiH Evropskoj uniji.

“Potvrdio sam podršku njemačke Vlade Bosni i Hercegovini na tom putu. Potrebno je osnaživati dalju regionalnu saradnju. Ove godine je deseta godišnjica Berlinskog procesa što je važan instrument regionalne saradnje. Nadam se da će BiH ratifikovati sporazum o mobilnosti i prihvatiti izjavu o energetskim pitanjima”, nastavio je.

Govoreći o ruskom ratu u Ukrajini, konstatovao je da se pokazalo koliko je važna saradnja i da se mora više raditi da bi se osigurao mir u Evropi.

“Pozdravljam što je Bosna i Hercegovina solidarna s Ukrajinom i što se jasno izjasnila o ruskoj agresiji. Nadam se da ćemo moći sprovesti zajedničke korake u vezi s tim”.

‘Okviri Dejtona’

Bećirović je rekao da je Njemačka “bila i ostala jedan od najvećih prijatelja BiH”, a i da je iz godine u godinu sve bolja privredna saradnja među njima.

Bećirović je rekao da “u Bosni i Hercegovini postoji manjina, koja je proruski orijentisana i koja ugrožava ustavni poredak te zemlje”.

“Oni napadaju dvije ključne institucije koje garantuju mir i stabilnost – Kancelariju visokog predstavnika (OHR) i Ustavni sud BiH, uspostavljen na osnovu Ustava BiH”.

Prema riječima Bećirovića, “zbog toga i postoje sankcije gotovo cijelog Zapada prema nosiocima takve politike”.

“Naša želja je da se svi vratimo u okvire Dejtona i da se okrenemo ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine. Isto tako moramo biti spremni da odgovorimo na izazove”, dodao je.

Ističe da je s njemačkim kancelarom razgovarao i o najavljenoj rezoluciji Ujedinjenih naroda (UN) o genocidu u Srebrenici.

“Iskazao sam duboko poštovanje i zahvalnost Scholzu i Njemačkoj jer čuvaju istinu o Srebrenici. Istinu koju su utvrdili i najviši sudovi UN-a”.

Bećirović je također istakao važnost rada i aktivnosti bh. dijaspore u Njemačkoj, te naglasio kako ljudi porijeklom iz naše zemlje predstavljaju važnu sponu između Bosne i Hercegovine i Njemačke, te da imaju važnu ulogu u afirmaciji države Bosne i Hercegovine, saopćeno je Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Bio je ovo drugi sastanak Bećirovića i Scholza u proteklih pet mjeseci.

Izvor: Agencije