Poziv desničarskim političarima na Berlinale izazvao žestoke reakcije

Stručnjaci iz filmske industrije osuđuju pozive članovima AfD-a koje su organizatori događaja umanjili kao birokratsku nužnost.

Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian, direktori filmskog festivala na konferenciji za novinare uoči 74. Berlinalea (Liesa Johannssen/Reuters)

Berlin, Njemačka – Međunarodni filmski festival u Berlinu našao se na udaru kritika zbog pozivanja krajnje desničarskih političara na ceremoniju otvaranja.

Dva člana Alternative za Njemačku (AfD) prihvatili su ponudu da prisustvuju događaju 15. februara – predsjednica pokrajine Berlin Kristin Brinker i njezin zamjenik Roland Briller.

Više od 200 filmskih profesionalaca i kulturnih radnika potpisalo je otvoreno pismo osuđujući ovaj potez, pozivajući organizatore festivala da “povuku i ponovno razmotre ove uvredljive i bezosjećajne pozive”.

“Ne vjerujemo da se ceremonija otvaranja može smatrati sigurnim mjestom za Jevreje, žene, članove BIPOC-a, LGBTI+, osobe s invaliditetom, Rome i Sinte ili zajednice Jehovinih svjedoka, koji su se, između ostalih, suočili s progonom i genocidom od strane još jednog krajnje desnog, nacionalno-konzervativnog pokreta u Njemačkoj”, stoji u pismu u koje je Al Jazeera imala uvid.

Među potpisnicima su književnica i programerka iz Velike Britanije Jemma Desai, proslavljeni palestinski britanski filmaš Saeed Taji Farouky i Konstantina Levi, osnivačica studija sa sjedištem u Berlinu.

Desetodnevni festival Berlinale, koji dobiva i određena državna sredstva, jedan je od najvažnijih događaja svjetske filmske industrije. Ove će godine prikazati 239 filmova i obično privuče desetke hiljada ljubitelja filma.

Oscarom nagrađena glumica Lupita Nyong’o predsjedavat će žirijem koji uključuje njemačkog redatelja Christiana Petzolda, Ann Hui iz Hong Konga i španskog filmskog radnika Alberta Serru.

Festival je naveo da je njihova odluka da uključe političare krajnje desnice birokratska jer osuđuje njihovu ideologiju i sugerira da nisu “dobrodošli”.

“Komesar Savezne vlade za kulturu i medije i Berlinski senat dobivaju kvote pozivnica za otvaranje Berlinalea, koje su dodijeljene izabranim članovima”, stoji u saopćenju, dodajući da su u tom kontekstu predstavnici AfD-a pozvani.

“Ljudi, uključujući izabrane predstavnike, koji se ponašaju suprotno demokratskim vrijednostima nisu dobrodošli na Berlinale”.

Objavom na društvenim mrežama Berlinale je istaknuo namjeru festivala da to izrazi “jasno i empatično” u pismu predstavnicima AfD-a.

U ponedjeljak se umjetnik i redatelj Lawrence Lek povukao iz plana razvoja umjetnika filmskog festivala pozivajući se na navedene pozive.

“AfD su nacionalisti, antisemiti, islamofobi, antiimigranti koji poriču klimatske promjene i ne mogu zamisliti da dijelim isti prostor s njima”, rekao je u objavi na društvenim mrežama.

“Odgovor Berlinalea da je njihov protokol pozivanje demokratski izabranih političara potpuno je neadekvatan. Ne mogu učestvovati na filmskom festivalu čiji organizatori slijede stari, zastarjeli scenarij.”

Pritisak na propalestinske aktiviste

Skandal pridonosi rastućem osjećaju krize u Njemačkoj.

To koincidira s valovima demonstracija protiv krajnje desnice i zasebno, visokoprofilnom kampanjom bojkota državnih kulturnih institucija zbog proizraelske pozicije zemlje dok rat bjesni u Gazi.

“Nadam se da će multikulturalizam jednog dana biti norma. Za sada moram istaknuti raširenu islamofobiju koja prožima rasprave o Palestini u medijima, posebno u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u,” rekao je Lawrence Lek.

Dror Dayan, njemačko-izraelski filmaš koji podržava palestinsku stvar, rekao je: “Normaliziranje fašizma je izbor, a Berlinale je donio svoju odluku.”

Pružati ruku krajnje desničarskim osobama “razotkriva licemjerje u srcu njemačkog liberalnog takozvanog ‘antifašizma'”.

“Dok njemačke političke stranke na riječima govore o ‘vatrozidu’ između njih i AfD-a, njihova se stvarna politika često ne razlikuje mnogo od politike AfD-a, a Berlinale je primjer kako AfD nije ‘vatrozid’ u bilo kojem smislenom obliku”, rekao je.

U znaku pojačanih napetosti, nedavno su se sukobila dva protestna pokreta.

Neki od njemačkih demonstranata protiv krajnje desnice navodno su odbili propalestinske demonstrante na nedavnom skupu.

“Činjenica da su propalestinski demonstranti bili isključeni i čak napadnuti tokom demonstracija protiv AfD-a samo pokazuje koliko je malo njemačkog društva svjesno ili želi biti svjesno te veze i rizika koji ona predstavlja za migrante i manjine u Njemačkoj ”, rekao je Dayan.

Berlinale je posljednji njemački kulturni institut koji se posljednjih mjeseci suočio s kontroverzama.

Otkako je izraelski rat u Gazi počeo početkom oktobra, nekoliko je međunarodnih umjetnika kritiziralo njemačke organizacije zbog odnosa prema njima zbog propalestinskog aktivizma, dok su drugima povučene pozivnice i otkazani događaji.

Izvor: Al Jazeera