Biden: Birači žele uzvratiti udarac planu Trumpa da nas vrati unazad

Trump je fokusiran na vlastitu osvetu, izjavio je Biden, i želi ukinuti osnovne slobode.

Svoj govor završio je pozivom Amerikancima da ustanu u odbranu demokracije (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su se glasovi miliona Amerikanaca “čuli” na predizborima u utorak te da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko tijelo želi “uzvratiti udarac ekstremnom planu Donalda Trumpa da nas vrati unazad”, javlja BBC u srijedu, prenosi Hina.

Biden je naglasio postignuća svoje administracije, uključujući radna mjesta i plate, i rekao je da je nacija sada suočena s “jasnim izborom” hoće li nastaviti u istom smjeru ili izabrati njegovog suparnika na izborima 2024.

Trump je “fokusiran na vlastitu osvetu”, izjavio je Biden, i želi ukinuti osnovne slobode poput mogućnosti žena da same donose odluke o zdravstvenoj njezi.

Svoj govor završio je pozivom Amerikancima da ustanu u odbranu demokratije.

“Svakom demokratu, republikancu i nezavisnom koji vjeruje u slobodnu i poštenu Ameriku: Ovo je naš trenutak. Ovo je naša borba. Zajedno ćemo pobijediti.”

‘Najgori predsjednik u historiji’

Trump je je večer nazvao “prekrasnom” nakon pobjede u više država na republikanskim predizborima na Super utorak.

“Bila je ovo sjajna večer, nevjerovatan dan”, rekao je pristalicima okupljenima u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi.

Trump je ponovio mnogo od onoga što je ranije rekao u kampanji i fokusirao se na svoj vjerovatni revanš s Joeom Bidenom kojeg je nazvao “najgorim predsjednikom u historiji naše zemlje”.

Republikanski favorit također je govorio o svom mandatu 2017-2021, podsjećajući birače da nije vodio nikakve nove ratove, hvaleći svoje odnose s Kinom i sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong Unom te tvrdeći da je zemlju doveo na put energetske dominacije.

Projekcije po državama

Obećao je da će “vratiti nazad našu zemlju” te da će “5. novembar (2024.) ostati zapisan kao najvažniji dan u historiji naše zemlje”.

“Hvala ti – MAGA!”, napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social, koristeći akronim svog slogana “Make America Great Again” i nabrajajući države u kojima je pobijedio.

Po projekcijama CBS-a, američke partnerske mreže BBC-ja, na Super utorak Biden je pobijedio na izborima za demokratsku nominaciju u 14 država – plus u Iowi, gdje su ljudi glasali putem pošte.

Pobjedu je odnio u Alabami, Arkansasu, Kaliforniji, Coloradu, Maineu, Massachusettsu, Minnesoti, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu, Utahu, Vermontu i Virginiji.

Trumpu projekcije daju pobjedu na 12 republikanskih predizbora – u Alabami, Arkansasu, Kaliforniji, Coloradu, Maineu, Massachusettsu, Minnesoti, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu i Virginiji – što bi dodatno učvrstilo njegovu snažnu ukupnu prednost nad Nikki Haley, koja je odnijela pobjedu u Vermontu.

Izvor: Agencije