Izrael traži ‘zaobilazne puteve’ za snabdijevanje municijom

SAD se smatra najvećim izvoznikom vojne opreme u Izrael, ali nedavno su se pojavile razlike u stavovima između Washingtona i Tel Aviva u vezi s invazijom na Rafah.

Izraelski vojnik tokom operacija na sjevernoj granici Pojasa Gaze (Ohad Zwigenberg / AP)

Izraelska radiodifuzna uprava saopćila je da su zemlje već prestale da isporučuju borbenu municiju Izraelu i da provode “tihi bojkot”, dok Tel Aviv pokušava pronaći obilazne rute za nabavku oružja kako bi nastavio svoju agresiju na Pojas Gaze.

Vlasti su dodale da zvaničnici u Izraelu “pokušavaju pronaći alternativne metode zaobilaženja kako bi nabavili oružje i municiju kojim bi popunili nedostatak vojne opreme neophodne za nastavak borbi”, ne pojašnjavajući o kakvim metodama je riječ.

“Postoje zemlje koje su prestale da isporučuju municiju Izraelu u sklopu tihog bojkota, dok su druge zemlje posvećene svojim zakonima koji im ne dozvoljavaju prodaju oružja zemljama u sukobu”, izvijestila je Izraelska radiodifuzna korporacija.

Također ističe da “postoje zemlje koje Izrael drže na čekanju za odobrenje tih isporuka”.

Sjedinjene Američke Države se smatraju najvećim izvoznikom vojne opreme u Izrael, ali nedavno su se pojavile razlike u stavovima između Washingtona i Tel Aviva u vezi s “opasnošću” invazije na Rafah, u kojem se nalazi mnogo raseljenih, usred insistiranja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na invaziji, a uprkos međunarodnim upozorenjima i strahovima.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant otputovao je u nedjelju u Sjedinjene Američke Države, u službenu posjetu s ciljem, prema emiteru, “osiguravanja nastavka isporuke municije i američke podrške Izraelu kako bi se nastavila vojna operacija u Pojasu Gaze”.

Zračni most

U tom kontekstu, vlasti su citirale još jedan izraelski izvor, koji nije imenovan, a koji kaže da se u Izrael svaki dan, zračnim putem, dostavlja vojna pomoć iz Sjedinjenih Američkih Država. No, najveći strah Izraela jeste taj da napetost zbog humanitarnog problema i invazije na Rafah može utjecati na američku spremnost da vojno podrži Izrael.

Već sedmicama eskaliraju regionalna i međunarodna upozorenja o posljedicama moguće invazije na Rafah, gdje se sklonilo oko 1,4 miliona stanovnika i raseljenih Palestinaca, primoranih od strane izraelske vojske da izbjegnu u ovaj grad, uz tvrdnju da je bezbjedan, u vrijeme trajanja agresije na sjeverna i centralna područja Pojasa.

S tim u vezi, Radiodifuzna korporacija je izvijestila da je Italija izrazila nespremnost da prodaje oružje izraelskoj mornarici, a Francuska i Njemačka prijete sličnom zabranom, pored globalne krize nestašice municije zbog trke u naoružavanju između velikih sila.

Kanada je 20. marta objavila da će zabraniti prodaju oružja Izraelu nakon što je kanadski parlament izglasao većinom od 204 glasa za i 117 protiv neobavezujući prijedlog da se zaustavi prodaja oružja Izraelu, nakon duge debate.

Od izbijanja rata 7. oktobra, razorna izraelska agresija na Pojas Gaze i kampanja izgladnjivanja njegovog stanovništva rezultirala je desecima hiljada ubijenih i ranjenih civila – većinom djece i žena – a također je izazvala humanitarnu katastrofu i masovno uništenje infrastrukture, što je dovelo do izvođenja Tel Aviva pred Međunarodni sud pravde zbog optužbe za genocid.

Izvor: Agencije