Axios: Gallant ide u Washington s dugačkom listom oružja koje Izrael želi odmah

Tel Aviv nastoji ubrzati proces nabavke aviona i drugog oružja, dok se povećava zabrinutost izraelskih zvaničnika da Pentagon usporava isporuku.

Gallant će od Washingtona tražiti oružje za upotrebu u ratu protiv Gaze
Gallant će od Washingtona tražiti oružje za upotrebu u ratu protiv Gaze (Anadolija)

Američki portal Axios citirao je izraelske i američke zvaničnike koji su rekli da će izraelski ministar odbrane Yoav Gallant stići u Washington s dugačkom listom oružja koje Izrael želi odmah.

Izraelski zvaničnik je dodao za portal da Tel Aviv nastoji ubrzati proces nabavke aviona i drugog oružja, usred zabrinutosti izraelskih zvaničnika da Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) usporava isporuku oružja.

Izraelski zvaničnik je istakao da oružje koje će Gallant tražiti neće uključivati samo ono potrebno za rat u Gazi, već će tražiti i borbene avione F-35 i F-15.

Ured izraelskog ministra odbrane naveo je u saopćenju u utorak da je dobio poziv od američkog kolege Lloyda Austina da sljedeće sedmice posjeti Washington u svojoj prvoj službenoj posjeti od izbijanja rata u Pojasu Gaze.

Gallant bi se, također, trebao sastati s drugim visokim zvaničnicima američke administracije i Kongresa, navodi se u saopćenju.

Američki list The Washington Post prenio je izjave američkih i izraelskih zvaničnika da je američki State Department dobio potrebne pismene potvrde od Izraela prije krajnjeg roka u nedjelju, u kojima se navodi da se upotrebom oružja isporučenog iz Sjedinjenih Američkih Država ne krše međunarodni humanitarni zakoni ili američki zakoni o ljudskim pravima.

List navodi da je izraelsko pismo potvrde potpisao ministar odbrane Yoav Gallant.

Od izbijanja izraelskog rata u Gazi 7. oktobra 2023. godine Washington pruža Tel Avivu najjaču moguću vojnu, obavještajnu i diplomatsku podršku, čak i u svjetlu nesuglasica između američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ogromnog broja civilnih žrtava, ograničenja koja je Tel Aviv nametnuo za dopremanje humanitarne pomoći u Pojas, kao i pitanja budućnosti Gaze nakon rata.

Izrael strahuje od ‘domino efekta’

Takav razvoj događaja dolazi u trenutku kada je izraelski list Yedioth Ahronoth izvijestio, pozivajući se na vladine izvore, kako Izrael strahuje da će odluka Kanade o zabrani izvoza oružja u Izrael utjecati i na druge zemlje, što bi moglo imati “domino efekat”.

List dodaje da postoje naznake da prijateljske zemlje mijenjaju svoju politiku i razmišljaju o odgađanju ili zabrani izvoza oružja u Izrael, uključujući Britaniju.

Britanija je prijetila Izraelu da će zaustaviti izvoz oružja u tu zemlju ako ne dozvoli Međunarodnom crvenom križu da posjeti zarobljenike Hamasa, koje je Tel Aviv zarobio od početka rata u Gazi, otkriva izraelski list.

List navodi da je Britanija ₋ prije otprilike dvije sedmice ₋ poslala tim pravnih stručnjaka u Izrael, koji je zaključio da Tel Aviv krši međunarodno pravo.

Izvor: Al Jazeera i agencije