Le Monde: Ko su glavni dobavljači oružja Izraelu?

SAD je najveći dobavljač oružja Izraelu, a slijedi ga Njemačka, dok su mu neke zemlje oružje prestale isporučivati.

Sjedinjene Američke Države bile su i još su glavni dobavljač oružja Izraelu (REUTERS/Amir Cohen)

Francuski list Le Monde navodi da su Sjedinjene Američke Države bile i još su glavni dobavljač oružja Izraelu, a zatim slijedi Njemačka.

Druge zemlje, poput Italije i Španije, prestale su isporučivati oružje Tel Avivu.

Kada je riječ o Francuskoj, list navodi da opskrbljuje Tel Aviv samo onim što mu je potrebno ”da osigura svoju samoodbranu”.

Le Monde objašnjava, u izvještaju koji je napisao Jean-Philippe Lefief, da pitanje izvoza oružja u Izrael nikad nije bilo toliko osjetljivo, posebno za SAD, najvećeg dobavljača oružja Izraelu, koji je sigurnost te države učinio najvišim državnim interesom, baš kao i Njemačka, koja zauzima drugo mjesto.

Nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine Izrael je u početku dobio gotovo bezuslovnu podršku, ali je postepeno počela blijediti kako su se povećavali i gomilali gubici civilnih žrtava u Pojasu Gaze.

Nakon naredbe koju je Međunarodni sud pravde izdao 26. januara, kojom se nalaže Izraelu da se ”suzdrži od činjenja djela koja spadaju u okvire Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida”, došlo je do napetosti između dobavljača oružja Izraelu i dijela njihovog javnog mnijenja. Takva situacija je potaknula nekoliko zemalja, kao što su Španija i Italija, da obustave svoju vojnu pomoć Tel Avivu.

SAD

Izrael je najveći primalac američke strane pomoći od Drugog svjetskog rata, a do danas mu je Washington osigurao 158 milijardi dolara u vidu bilateralne pomoći i finansiranja protivavionskog uređaja Iron Dome, kaže autor.

Od 1960-ih američka administracija je nastojala osigurati da njen saveznik dobije ”kvalitativnu vojnu superiornost”, a 69 posto oružja uvezenog u Izrael u periodu između 2013. i 2022. godine došlo je iz SAD-a, prema izvještaju Štokholmskog instituta za međunarodna mirovna istraživanja (SIPRI). Taj uvoz je dijelom finansiran godišnjom vojnom pomoći Washingtona Tel Avivu, u iznosu od 3,3 milijarde dolara, uz pola milijarde za saradnju u oblasti protivzračne odbrane.

Krajem oktobra američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri dodatnu prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od 14,3 milijarde dolara kao dio “paketa” koji uključuje pomoć Ukrajini i Tajvanu.

Prema pisanju lista The Times of Israel, 250 američkih teretnih aviona i oko 20 brodova dopremilo je u Izrael krajem januara oko 10.000 tona naoružanja i vojne opreme, čija priroda nije poznata.

Osim toga, SAD dozvoljava izraelskoj vojsci da koristi arsenal koji pohranjuje u Izraelu, a “nacionalno vanredno stanje”, koje je Biden proglasio nakon 7. oktobra, omogućilo je Bijeloj kući da radi bez odobrenja Kongresa o pitanju opskrbe izraelske vojske municijom.

Njemačka

Njemačka, drugi po redu dobavljač oružja Izraelu, osiguravala je 30 posto izraelskog uvoza oružja u periodu između 2013. i 2022. godine, prema podacima SIPRI-ja. Međutim, odobrenja za isporuku povećala su se desetostruko u periodu između 2022. i 2023. godine, a najveći dio tog značajnog povećanja dogodio se nakon 7. oktobra. Prema podacima Njemačkog ministarstva za ekonomiju i zaštitu klime, njegova vrijednost je prošle godine iznosila 326 miliona eura.

Italija

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani objavio je 21. januara da je Italija prestala isporučivati oružje Izraelu nakon 7. oktobra. Izvoz Italije u tu državu činio je 5,9 posto u periodu između 2011. i 2020. godine, zbog čega je bila treći najveći dobavljač oružja za Izrael, prema analizi podataka Štokholmskog instituta.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Britanska vlada je 2023. godine odobrila izvoz vojne robe u Izrael u vrijednosti od 42 miliona funti, što je isti iznos kao i prethodne godine. Ministar odbrane Grant Shapps opisao je to kao “relativno skromno” u to vrijeme, a informacije o izdanim odobrenjima nisu saopćene od 7. oktobra 2023.

Britanska vlada je odobrila izvoz u Izrael u iznosu od 146 miliona funti u periodu između 2018. i 2022. godine, ali taj iznos ne uzima u obzir materijale koji se isporučuju po ”otvorenim” licencama, koje ne postavljaju ograničenja na količinu ili vrijednost isporuka, navodi nevladina organizacija Kampanja protiv trgovine oružjem (CAAT) u Britaniji.

Francuska

Francuska, koja je 2023. godine postala drugi najveći izvoznik oružja na svijetu umjesto Rusije, ističe da Izraelu ne isporučuje “smrtonosno” oružje, već daje Tel Avivu samo ono što mu je potrebno da “osigura svoju samoodbranu”, navodi se u godišnjem izvještaju Ministarstva oružanih snaga o izvozu oružja koji je objavljen u julu 2023. godine.

Poput 113 drugih zemalja, uključujući sve zemlje Evropske unije, Francuska je ratificirala Ugovor o trgovini oružjem, koji zabranjuje bilo kojoj zemlji da prodaje oružje ako ”zna da se to oružje ili roba može koristiti za činjenje genocida, zločina protiv čovječnosti” ili teška kršenja Ženevskih konvencija iz 1949. godine, ili za napade na civile ili civilne objekte zaštićene kao takve, ili za druge ratne zločine, što je odredba koja dobija poseban odjek od naredbe Međunarodnog suda pravde.

List je naglasio da moramo sačekati objavljivanje sljedećeg godišnjeg izvještaja o izvozu oružja u ljeto 2024. kako bismo dobili precizniju predstavu o prirodi i količini oružja isporučenog Izraelu 2023. godine, uz napomenu da je Francuska saopćila kako “striktno poštuje svoje međunarodne obaveze u izvozu oružja u Izrael”.

Kanada

Kanadska ministrica vanjskih poslova Mélanie Jolie saopćila je 19. marta da će Kanada prestati isporučivati ​​oružje Izraelu, dan nakon što je Parlament usvojio neobavezujući prijedlog u korist “trenutnog prekida vatre”, tražeći od vlade da “prestane odobravati transfer oružja Izraelu”.

Španija

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares potvrdio je 5. decembra da “od 7. oktobra 2023. godine nije bilo prodaje oružja Izraelu”. Međutim, Španija je isporučila Izraelu municiju u vrijednosti od gotovo milion eura, na osnovu “odobrenja izdatih prije oktobra 7. oktobra”.

Madrid je, također, dozvolio izvoz odbrambene opreme u Izrael u vrijednosti od 44 dolara miliona eura u prvoj polovini 2023. godine, kako je saopćilo Ministarstvo ekonomije.

Nizozemska

Apelacioni sud u Hagu naložio je Holandskoj vladi 12. februara da obustavi izvoz komponenti aviona F-35 uskladištenih na njegovom tlu u Izrael. Sud je utvrdio da postoji “jasan rizik” da će avion F-35, koje koristi Izrael, omogućiti ”ozbiljna kršenja humanitarnog prava” u Pojasu Gaze.

 

Izvor: Al Jazeera