Blinken upozorio Izrael da će ga ofanziva na Rafah ‘dodatno izolirati’

Mislim da Washington izolaciju može iskoristiti protiv Izraela jer Tel Aviv danas ima samo jednog prijatelja, a to je SAD, kaže viši politički analitičar Al Jazeere, Marwan Bishara.

Američki državni sekretar Antony Blinken je na regionalnom putovanju kako bi podržao indirektne pregovore o primirju između Izraela i Hamasa (Evelyn Hockstein/Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je glavnom diplomati Sjedinjenih Američkih Država da je Izrael odlučan poslati trupe u grad Rafah na jugu Gaze, gdje se sklonilo oko 1,5 miliona Palestinaca, i da će to učiniti bez podrške SAD-a ako bude potrebno.

Nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom koji je boravio u petak u Izraelu, Netanyahu je rekao kako je američkom dužnosniku rekao da nema drugog načina da se porazi Hamas.

“Rekao sam mu da se nadam da ćemo to učiniti uz podršku SAD-a, ali ako budemo morali, učinit ćemo to sami”, rekao je Netanyahu.

Međutim, Blinken je rekao da velika vojna kopnena operacija u Rafahu “nije način” da se porazi Hamas i da bi riskirala “daljnju izolaciju” Izraela.

Govoreći dok je napuštao Izrael, Blinken je rekao novinarima da je imao “iskrene razgovore”, misleći na sastanke s Netanyahuom i ratnim kabinetom.

Kopnena operacija u Rafahu “riskira ubijanje više civila. Riskira izazivanje većeg haosa s humanitarnom pomoći. Riskira daljnju izolaciju Izraela diljem svijeta i riskira da ugrozi njegovu dugoročnu sigurnost i položaj”, rekao je.

Također je naglasio Netanyahuu potrebu zaštite civila u Gazi, saopćio je američki State Department.

‘Zločinac’

Blinken je bio na turneji po regiji kako bi podržao pregovore o primirju u Kataru koji uključuju indirektne pregovore između Izraela i dužnosnika Hamasa.

Međutim, na terenu, Izrael nastavlja raketirati Rafah i njegovu okolinu na jugu.

Na drugim mjestima u Pojasu, izraelske snage u petak su nastavile napadati bolnicu Al-Shifa, najveći medicinski kompleks u Gazi, peti dan zaredom, bombardirajući nekoliko zgrada i spalivši njezin vaskularni odjel, saopćilo je Ministarstvo zdravstva Gaze.

Izraelske snage također su zatvorile oko 240 pacijenata i deset članova zdravstvenog osoblja u centru Prince Nayef, radiološkoj jedinici bolnice, dodalo je ministarstvo.

Izrael je tvrdio da je ubio više od 150 “terorista” u objektu u svojoj tekućoj operaciji, koju je Hamas nazvao “zločinačkom”.

Napetosti između Bidenove administracije i Netanyahua porasle su posljednjih sedmica. Washington je tražio od Izraela da učini više kako bi omogućio dostavu humanitarne pomoći u Gazu, gdje humanitarne agencije kažu da je veliki dio stanovništva na rubu gladi.

Iako su u posljednjih nekoliko dana poduzeti “pozitivni” koraci u pogledu ulaska pomoći, “to nije dovoljno”, rekao je Blinken.

Viši politički analitičar Al Jazeere, Marwan Bishara, rekao je da raste osjećaj da Izrael postaje sve više “izoliran”, posebno na Zapadu.

“Mislim da Sjedinjene Američke Države to mogu iskoristiti protiv Izraela jer u osnovi Izrael danas ima samo jednog prijatelja, a to su Sjedinjene Američke Države”, rekao je.

Hitan prekid vatre

Tokom Blinkenove posjete Tel Avivu, nekoliko desetaka ljudi, uključujući članove porodica zarobljenika koji su zatočeni u Gazi, okupilo se ispred hotela u kojem je bila smještena američka delegacija, držeći transparente pozivajući na trenutni prekid vatre u Gazi.

Unutar hotela Blinken se sastao s porodicama zarobljenika s američkim državljanstvima, rekao je američki dužnosnik.

Nakon napada Hamasa 7. oktobra, grupa je zarobila oko 250 ljudi. Neki zarobljenici su pušteni u ranijoj razmjeni, ali vjeruje se da ih je ostalo više od 100, iako se izvještava da su neki ubijeni u izraelskim zračnim napadima.

Blinkenova posjeta uslijedila je nakon što Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije uspjelo usvojiti nacrt američke rezolucije kojom se poziva, ali ne i zahtijeva, prekid vatre u izraelskom ratu u kojem je ubijeno više od 32.000 Palestinaca u Gazi.

Washington je više puta blokirao rezolucije o prekidu vatre u UN-u. U petak je većina podržala obnovljeni diplomatski pritisak, ali su Kina i Rusija stavile veto na američki tekst, rekavši da ne vrši pritisak na Izrael.

“Što se tiče rezolucije, koja je dobila vrlo snažnu podršku, ali su Rusija i Kina na nju cinično stavile veto, mislim da smo pokušali pokazati međunarodnoj zajednici osjećaj hitnosti oko postizanja prekida vatre”, rekao je Blinken novinarima u Tel Avivu.

U međuvremenu, šef izraelske obavještajne službe David Barnea uputio se u Katar na pregovore o primirju i oslobađanju zarobljenika zajedno sa šefom CIA-e Williamom Burnsom te katarskim i egipatskim dužnosnicima.

“Postigli smo napredak u posljednjih nekoliko sedmica u pregovorima o taocima, zatvarajući nedostatke, ali gotovo po definiciji, kada pređete na posljednje stavke, one su obično najteže”, rekao je Blinken o pregovorima. “Dakle, ima još puno teškog posla za obaviti.”

Dužnosnik Hamasa rekao je ranije ove sedmice da je odgovor Izraela na najnoviji prijedlog grupe za početno šestosedmično primirje bio “uglavnom negativan”.

Izvor: Al Jazeera i agencije