Kim Jong-un se prvi put vozio limuzinom koju mu je poklonio Putin

Vladimir Putin je Kim Jong-unu poslao limuzinu Aurus Senat, koju mu je pokazao kada je sjevernokorejski lider bio na samitu u Rusiji u septembru prošle godine.

Putinova limuzina Aurus parkirana ispred Velike dvorane naroda u Pekingu prošle godine (Sputnik/Dmitry Azarov/Pool via REUTERS)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un prvi put je sjeo u automobil koji mu je u februaru poklonio ruski predsjednik Vladimir Putin, otkrila je u subotu Kimova sestra, rekavši da automobil ima “specijalne funkcije”.

Putin je Kimu poslao limuzinu Aurus Senat, koju mu je pokazao kada je sjevernokorejski lider bio na samitu u Rusiji u septembru prošle godine.

“Specijalna funkcija ovog automobila je savršena i može joj se potpuno vjerovati”, rekla je Kim Yo Jong, ne iznoseći više detalja o čemu se radi.

Ona je dodala da je poklon ruskog predsjednika jasan dokaz prijateljstva dvije zemlje, koji se, kako je ocijenila, “razvija na sveobuhvatan način, na visokom nivou”.

Prema ruskim državnim medijima, Aurus je luksuzni ruski automobil koji je Putin prvi put koristio tokom inauguracije 2018. godine, a zatim su se njime vozili i drugi visoki zvaničnici.

Kim Jong-un (40) ima kolekciju luksuznih automobila strane proizvodnje za koje se vjeruje da su prokrijumčareni u zemlju. Tokom posjete Rusiji, putovao je između mjesta sastanaka u limuzini Maybach koju je dovezao u svom posebnom vozu. Druge limuzine koje je Kim navodno koristio uključuju Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard i Maybach S62.

Saradnja Rusije i S. Koreje

Izvještaj Ujedinjenih naroda za 2021. naveo je pokušaj isporuke luksuznih vozila u vrijednosti većoj od milion dolara navodno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Ningbo u Kini, za daljnju isporuku u Sjevernu Koreju.

Kim posmatra padobranske vežbe sa svojom ćerkom Kim Ju Ae [KCNA via KNS and AFP]

Sjeverna Koreja i Rusija postale su sve bliskije tokom prošle godine dok Sjeverna Koreja napreduje u svojim programima razvoja naoružanju i nuklearnih kapaciteta, a Moskva nastavlja svoju sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja izrazile su zabrinutost da Sjeverna Koreja opskrbljuje Rusiju oružjem koje će koristiti u ratu u Ukrajini u zamjenu za tehnološku ekspertizu.

Državni mediji Sjeverne Koreje su u subotu prenijeli da je Kim nadgledao svoju vojsku tokom vježbe padobranaca, posljednja u nizu vježbi koje je Kim posmatrao prethodnih dana.

S njim je bila i kćerka.

Izvor: Agencije