Kim Jong Un pozvao vojsku da odgovori na sve provokacije neprijatelja

Kim je iznio operativne i taktičke mjere za suprotstavljanje, kako se navodi, “svakoj vojnoj provokaciji i prijetnji neprijatelja odmah i snažno”.

Kim Jong Un i njegova kćerka prisustvovali su demonstracionom letu zračnih snaga
Kim Jong Un i njegova kćerka prisustvovali su demonstracionom letu zračnih snaga (Reuters)

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pozvao je vojsku Sjeverne Koreje da bude spremna da odgovori na bilo kakvu provokaciju neprijatelja, objavili su danas sjevernokorejski državni mediji, nakon što je Pjongjang najavio da će rasporediti jače oružane snage i novo oružje duž granice sa Južnom Korejom, prenosi Tanjug.

Kim je, u četvrtak prilikom posjete komandi zračnih snaga Sjeverne Koreje na dan zrakoplovaca, predstavio smjernice za poboljšanje borbenih sposobnosti vojske, javila je novinska agencija KCNA.

Kim je iznio operativne i taktičke mjere za suprotstavljanje, kako se navodi, “svakoj vojnoj provokaciji i prijetnji neprijatelja odmah i snažno”.

Sjevernokorejski lider je zatim prisustvovao demonstracionom letu zračnih snaga.

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vide se Kim i njegova kćerka, oboje obučeni u duge kožne jakne, kako posmatraju let aviona.

Kim je pohvalio snage avijacije za, kako je naveo, “potpunu spremnost za izvršavanje borbene misije” pod svim uslovima.

Vojni satelit

Tenzije na Korejskom poluotoku su povećane od kada je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca lansirala vojni satelit u orbitu, što je navelo Južnu Koreju da suspenduje ključnu klauzulu u međukorejskom vojnom sporazumu iz 2018. godine.

Pjongjang je nakon toga saopštio da više nije obavezan na osnovu toga sporazuma.

SAD i saveznici oštro su osudili lansiranje prvog sjevernokorejskog vojnog satelita u orbitu kao kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Pjongjang je, međutim, najavio da će lansirati više vojnih satelita.

SAD je u četvrtak uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog lansiranja satelita. Južna Koreja je također uvela sankcije prema Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije