Mediji: Kim Jong Un od Putina dobio automobil

Ruski automobil, čiji detalji o proizvođaču i modelu nisu objavljeni, dostavljen je 18. februara Kimovim pomoćnicima.

Čelnici Sjeverne Koreje i Rusije tokom susreta u ruskoj regiji Amur septembra prošle godine (Reuters)

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un dobio je na poklon automobil od ruskog predsjednika Vladimira Putina “za ličnu upotrebu”, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kako navodi britanska novinska agencija, dvije države su se zbližile nakon što su se Kim i Putin susreli u septembru prošle godine i obećali da će raditi na saradnji u svim oblastima, dok je u isto vrijeme, kako se dodaje, jačala međunarodna izolacija protiv njih – protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, a protiv Sjeverne Koreje zbog razvoja nuklearnog oružja.

Ruski automobil, čiji detalji o proizvođaču i modelu nisu objavljeni, dostavljen je 18. februara Kimovim pomoćnicima, među kojima je bila i sestra čelnika daleke azijske države Kim Yo Jong, prenijela je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kimova sestra je “ljubazno rekla ruskoj strani da se Kim Jong Un zahvaljuje Putinu”, navodeći da poklon očigledno pokazuje da postoje posebni lični odnosi između dvojice lidera, navodi KCNA.

Veliki ljubitelj automobila

Za Kima se vjeruje da je veliki ljubitelj automobila i da ima kolekciju luksuznih automobila koji su prokrijumčareni u Sjevernu Koreju.

U septembru, tokom posjete ruskoj svemirskoj lansirnoj stanici na dalekom istoku Rusije, Kim je razgledao Putinovu predsjedničku limuzinu Aurus Senat.

Kim se na mjesto susreta dovezao limuzinom Mercedes-Maybach, koja je prebačena specijalnim vozom iz Pjongjanga.

Viđen je i u još nekoliko luksuznih automobila, poput drugih modela Mercedesa, Rolls-Royce Phantoma i Lexusa LX570.

Izvor: Agencije