Kim Jong-un pregledao špijunske fotografije ‘ciljanih zona’

Fotografije su snimljene kada je satelit u petak ujutro preletio korejski poluotok. Na njima su Seul te drugi gradovi u kojima su smještene američke i južnokorejske baze.

Kim je fotografije pregledao tokom posjete kontrolnom centru Nacionalne uprave za svemirsku tehnologiju u Pjongjangu (AFP)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pregledao je fotografije “glavnih meta” koje je snimio novi špijunski satelit, uključujući južnokorejsku prijestolnicu Seul i gradove u kojima se nalaze američke vojne baze, objavili su državni mediji.

Sjeverna Koreja, koja ima nuklearno oružje, lansirala je satelit u četvrtak, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kim je fotografije pregledao tokom posjete kontrolnom centru Nacionalne uprave za svemirsku tehnologiju u Pjongjangu, izvijestila je novinska agencija KCNA.

Fotografije su snimljene kada je satelit u petak ujutro preletio korejski poluotok. Na njima su Seul te gradovi Mokpo, Kunsan, Pyeongtaek i Osan u kojima su smještene američke i južnokorejske baze.

Upozorenja SAD-u

U drugom izvještaju KCNA-e, sjevernokorejske vlasti su kritizirale SAD zbog naoružavanja “marioneta” i upozorile da će i najmanja iskra na korejskom poluotoku rezultirati globalnim nuklearnim ratom.

“Sjedinjenim Američkim Državama bi bilo bolje da razmisle o katastrofalnim posljedicama dostave oružja svojim marionetama”, navodi agencija.

Premijer Japana Fumio Kishida je osudio taj potez Sjeverne Koreje jer, “iako to nazivaju satelitom, lansiranje nečega što koristi tehnologiju balističkih raketa je očigledno kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija”.

Izvor: Agencije