Američki zvaničnici: Biden je izgubio povjerenje u Netanyahua

Američki mediji prenijeli su riječi Bidena prema kojima još nema konkretnog datuma za sastanak s Netanyahuom.

Biden trenutno ne planira održati govor pred izraelskim Knessetom (REUTERS/Kevin Lamarque)

Izraelski kanal Kan citirao je neke američke zvaničnike, da je američki predsjednik Joe Biden izgubio povjerenje u izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, te iz kabineta potvrđuju da još nema određenog datuma za sastanak s Netanyahuom. Kanal je prenio i da su zvaničnici potvrdili da je Netanyahuovo odugovlačenje s pomoći za narod Gaze naštetilo Izraelu.

Američki mediji prenijeli su riječi Bidena prema kojima još nema konkretnog datuma za sastanak s Netanyahuom te da Biden trenutno ne planira održati govor pred izraelskim parlamentom (Knessetom).

Američka internet-stranica Politico također je prenijela riječi zvaničnika da bi Biden mogao odlučiti da ograniči transfer oružja Izraelu ako ovaj pokrene neku operaciju koja će dovesti u opasnost veći broj Palestinaca.

Različiti stavovi

Ova saopćenja su uslijedila nakon što je Netanyahu više puta govorio o planovima napada na Rafah – gdje se više od dva miliona raseljenih Palestinaca suočava sa glađu i bombardovanjem – i to uprkos upozorenju američkog predsjednika da bi takav napad predstavljao „crvenu liniju“, pored nekoliko međunarodnih upozorenja protiv napada na ovaj grad.

S druge strane, Netanyahu je odgovorio da je za njega crvena linija da se „ne ponovi napad od 7. oktobra“ koji je izvršio palestinski otpor.

U ponedjeljak je Bijela kuća saopćila da je predsjednik jasno stavio do znanja da tamo neće biti nikakve vojne operacije „ako ne postoji plan za sigurnost civila“.

Aktuelna izraelska agresija na Gazu rezultirala je desecima hiljada mrtvih, ranjenih i nestalih osoba, većinom djece i žena, masovnim razaranjem stambenih zgrada i objekata od ključnog značaja, pored gladi koja se nadvila nad opkoljenim Pojasom zbog oskudne pomoći koja u njega ulazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije