Haaretz poziva Izraelce da demonstriraju i svrgnu Netanyahua

Netanyahuova vlada još nije uspjela postići dogovor s pokretom Hamas, jer Netanyahu odbija prihvatiti zahtjeve pokreta i insistira na nastavku vojnih operacija.

Porodice talaca nadaju se njihovom povratku uprkos saopćenju palestinskog otpora da je jedan broj njih ubijen u izraelskom bombardovanju Gaze (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Izraelski list Haaretz u svom je uvodniku pozvao Izraelce da izađu na ulice kako bi svrgnuli premijera Benjamina Netanyahua, dok su porodice izraelskih zatvorenika organizirale demonstracije ispred američke ambasade pozivajući na prekid vatre u Gazi kako bi se njihovi bližnji vratili.

U uvodniku od petka se navodi: „Napunite ulice Izraela i objavite: ‘Netanyahu mora otići.’ Odgovoran je za najveću katastrofu koja je zadesila Izrael od njegovog osnivanja“, misleći na operaciju Potop al-Aksa koju je izveo Islamski pokret otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Također se navodi da je od 7. oktobra prošlo pet mjeseci, ali Netanyahu i njegovi partneri još uvijek ne preuzimaju odgovornost, nego potpuno suprotno – on i njegova vlada iskoristili su to vrijeme da huškaju na sigurnosnu instituciju, pokušavajući prebaciti krivicu.

List je spomenuo i ovosedmični izvještaj Istražnog odbora o katastrofi na planini Meron 2021. godine. Istraga je, kako navodi, još jednom otkrila Netanyahuovu kulturu zasnovanu na lažima, nemaru, izbjegavanju odgovornosti i prepuštanju ličnim interesima na štetu ljudskog života.

Odgovor Netanyahuove stranke Likud na izvještaj jasno je pokazao da se ništa nije promijenilo od te katastrofe, čak ni nakon 7. oktobra, što ukazuje da Netanyahu i njegova neodgovorna vlada ne mare za čovjeka … jer u njihovim srcima nema ni trunke milosti, navodi se u listu Haaretz.

Politički progon

Prekjučer, u srijedu, službeni Istražni odbor je za četiri zvaničnika, među kojima je i Netanyahu, rekao da ih smatra lično odgovornim za smrtonosnu gužvu među izraelskim vjernicima na planini Meron 2021. godine, u kojoj je poginulo 45 osoba, ali nije dao preporuku da se odgovorni kazne.

U tom kontekstu, list je istakao da je politički progon Palestinaca iz 1948. godine i Jevreja koji pozivaju na prekid rata ili koji su povezani sa protestima protiv vlade tipičan za režime koji su usvojili diktatorske elemente.

Dodao je da nikada nije bilo hitnije da se preplave ulice, nastave protesti protiv vlade i zahtijevaju prijevremeni izbori. Netanyahu i njegova neodgovorna vlada moraju otići. Mogućnost održavanja izbora u Izraelu nije na vidiku jer se Netanyahu protivi održavanju izbora dok traje aktuelni rat u Gazi.

U Pojasu Gaze još uvijek se nalazi određeni broj izraelskih zatvorenika čije se porodice nadaju njihovom povratku, ali Netanyahuova vlada još nije uspjela postići dogovor s pokretom Hamas, jer Netanyahu odbija prihvatiti zahtjeve pokreta i insistira na nastavku vojnih operacija.

Deseci Izraelaca demonstrirali su u četvrtak ispred sjedišta izraelskog Ministarstva odbrane u Tel Avivu, tražeći hitan sastanak s izraelskim premijerom i članovima Ratnog kabineta kako bi ih obavijestio o razvoju pregovora u Kairu u vezi sa sporazumom o razmjeni zatvorenika.

Demonstracije su održane u terminu sastanka Ratnog kabineta i Ministarskog vijeća, a svjedočile su upotrebi nasilja izraelskih policajaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije