Silicijska dolina, predvođena Elonom Muskom, skrenula udesno

Mnogi se pitaju hoće li druga najbogatija osoba na svijetu staviti svoju snagu i bogatstvo iza pokušaja Donalda Trumpa da se vrati u Bijelu kuću.

Bidenove pristalice strahuju da bi Musk mogao podržati političke odbore koji finansiraju Trumpa (REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo)

Otkako je preuzeo Twitter, Elon Musk politički je skrenuo udesno, prkoseći tezi da je Silicijska dolina uporište dobrostojećih liberala i demokrata, piše AFP.

Iako ga se dugo nije moglo ideološki svrstati, Muskova politika sada je tvrdokorno desno jer koristi svoju platformu X, bivši Twitter, da raspiruje teme privlačne Fox Newsu, konzervativnim medijima i desničarskim pokretima širom zapada, navodi agencija u svom izvještaju a prenosi Hina.

U najnovijem primjeru, kako je primjetila AFP, Musk je objavio prošle sedmice da je američki predsjednik Joe Biden uvozio migrante zbog glasova, postavljajući temelje za “nešto puno gore od 11. septembra”, ponavljajući teoriju zavjere krajnje desničarskih chat soba.

Osim ovih objava, mnogi se pitaju hoće li druga najbogatija osoba na svijetu staviti svoju snagu i bogatstvo iza pokušaja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da se vrati u Bijelu kuću.

Glasine su se pojačale otkako je New York Times izvijestio da su se Musk i Trump sastali, zajedno s drugim republikanskim donatorima, na Floridi prošle sedmice.

Trump ozbiljno zaostaje za Bidenom u prikupljanju sredstava za kampanju, iako se približava republikanskoj nominaciji za američkog predsjednika, no Musk bi sam mogao nadoknaditi taj manjak.

“Da budem potpuno jasan, ne doniram novac nijednom kandidatu za američkog predsjednika”, objavio je Musk na X-u.

No finansiranje američkih izbora je komplicirano, a Bidenove pristalice strahuju da bi se Musk mogao predomisliti ili finansirati političke odbore koji finansiraju Trumpa ili pronaći druge načine da pomogne republikancima.

Musk nije jedini. I drugi iz Silicijske doline brane konzervativne ciljeve i dižu buku u još uvijek, izborno gledano, liberalnom uporištu.

Trumpov udio osvojenih glasova 2020. godine bio je ispod 25 posto u Silicijskoj dolini.

Neki tajkuni nastoje izgraditi politički pokret koji, čak i ako direktno ne podržava Trumpa, prihvata konzervativne ciljeve.

Među najglasnijim je Marc Andreessen, internetski tajkun koji je osnovao Netscape i koji sada suupravlja uglednom kompanijom rizičnog kapitala Andreessen Horowitz.

Nekada tipični lijevi tehnološki magnat, koji je imao bliske veze s bivšim potpredsjednikom Alom Goreom, Andreessen se sada žestoko bori protiv prioriteta ljevice.

U “tehnološko optimističnom manifestu” od 5.200 riječi objavljenom prošle godine, Andreessen je iznio tehnološko utopijsku viziju budućnosti, a neprijateljima proglasio propise protiv diskriminacije.

Snaga nove struje

Poput mnogih desničarskih ulagača, Andreessenova kompanija značajno ulaže u kriptovalute, a to pitanje uzrokuje probleme zastupnicima, bili oni demokrati ili republikanci, koji žele strožiju kontrolu nad novonastalom industrijom.

Ogorčenje onim što Musk naziva “moždanim woke virusom” okosnica je popularnog podcasta “All-In” u kojem četiri tehnološka velikana, među njima neki Muskovi prijatelji, iznose svoja razmišljanja o svijetu i najnovijim tehnološkim dostignućima, navodi AFP.

Među domaćinima je David Sacks, član ‘PayPal mafije’, grupe muškaraca koja uključuje i Muska, koji su radili na tom startupu kasnih 1990-ih i otada postali predstavnici male, ali rastuće desničarske frakcije u Silicijskoj dolini.

Još jedan veteran PayPala je investitor Peter Thiel, konzervativac rođen u Njemačkoj koji se povezao sa Trumpom kad je ušao u Bijelu kuću.

Nakon napada na američki Kapitol 2021, Thiel je rekao da će se držati podalje od politike i tada je postao neka vrsta filozofskog kralja desnice u Silicijskoj dolini koji se drži iznad sukoba.

Snaga ove nove struje počinje se osjećati s tehnološkim kompanijama koje su usmjerene na raznolikost. Prisutne su kritike da je San Francisco preplavljen drogom i kriminalom ili da je generativna umjetna inteligencija postala previše “woke”.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai u februaru je bio na udaru kritika i pala je cijena dionica njegove kompanije. Razlog je bio što je tek lansirana aplikacija Gemini AI generirala fotografije etnički raznolikih nacističkih snaga iz Drugog svjetskog rata, uz ostale gafove.

Izvor: Agencije