Ruskom studentu 10 dana zatvora zbog podrške Ukrajini

Student Moskovskog državnog univerziteta naslovio je svoju Wi-Fi mrežu ‘Slava Ukrajini!’, zbog čega ga je moskovski sud proglasio krivim za isticanje ‘simbola ekstremističkih organizacija’.

Od početka ruskog rata u Ukrajini, hiljade su osuđene na zatvorske ili novčane kazne zbog kritiziranja invazije ili podrške Ukrajini (Marton Monus / Reuters)

Ruski student osuđen je na 10 dana zatvora u Moskvi nakon što je svoju Wi-Fi mrežu preimenovao u proukrajinski slogan, izvijestio je BBC.

Student Moskovskog državnog univerziteta naslovio je mrežu “Slava Ukrajini!”, zbog čega ga je moskovski sud proglasio krivim za isticanje “simbola ekstremističkih organizacija”, prenosi Hina.

Od početka ruskog rata u Ukrajini, hiljade su osuđene na zatvorske ili novčane kazne zbog kritiziranja invazije ili podrške Ukrajini.

Student je uhapšen u Moskvi, nakon što je policijski službenik prijavio naziv mreže vlastima.

Promovisanje proukrajinskih slogana

Prema sudskim dokumentima, policajci su pregledali njegovu sobu unutar studentskog smještaja univerziteta i pronašli njegov računar i Wi-Fi ruter.

Sud je rekao da je koristio mrežu za “promovisanje slogana ‘Slava Ukrajini!” neograničenom broju korisnika unutar Wi-Fi dometa.”

Policija je zaplijenila ruter, javio je BBC.

“Slava Ukrajini” je poklič za okupljanje pristalica Ukrajine i redovno se čuje kako se pjeva tokom protesta protiv sveobuhvatne ruske invazije, koju je pokrenuta 24. februara 2022. godine.

Izvor: Agencije