Papa kaže da bi Ukrajina trebala imati hrabrosti za pregovore

‘Riječ pregovaranje je hrabra riječ. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore’, istakao je papa Franjo.

Treba pregovarati na vrijeme, pronaći zemlju koja će biti posrednik, rekao je papa Franjo (Guglielmo Mangiapane / Reuters)

Papa Franjo je rekao da je Ukrajina trebala imati ono što je nazvao “hrabrošću bijele zastave” te ispregovarati kraj rata s Rusijom.

U intervjuu za švicarsku televiziju RSI, Franjo je rekao šta misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage i drugima koji smatraju da bi se time dao legitimitet jačoj strani. Novinar je u svome pitanju upotrijebio termin “bijela zastava”.

“To je jedno tumačenje, to je istina”, rekao je Franjo, prema tekstualnim izvacima intervjua, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Riječ pregovaranje je hrabra riječ. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore”, istakao je Franjo.

To je prvi put da je Franjo upotrijebio izraze poput “bijela zastava” ili “poražen” u razgovoru o ratu u Ukrajini, iako je i ranije govorio o potrebi pregovora.

Prošle godine je 87-godišnji papa poslao mirovnog predstavnika, italijanskog kardinala Mattea Zuppija na razgovore u Kijev, Moskvu i Washington.

‘Treba pregovarati na vrijeme’

“Neko će se možda osjećati posramljen”, rekao je Franjo o pregovorima. “Ali, s koliko će mrtvih rat završiti? Treba pregovarati na vrijeme, pronaći zemlju koja će biti posrednik”, rekao je Franjo, spomenuvši da je Turska među zemljama koje su ponudile posredničku ulogu.

“Nemojte se sramiti pregovora prije nego što se stvari pogoršaju”, dodao je Franjo koji je poslao stotine apela za, kako kaže, “mučeničku Ukrajinu”. Kad je upitan bi li on sam bio spreman posredovati, Franjo je odgovorio: “Tu sam”.

Franjo je iznio te komentare znatno prije posljednje ponude turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da održi samit između Ukrajine i Rusije, jer je intervju snimljen ranije.

Erdogan je ponudu iznio nakon sastanka u Istanbulu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je rekao da se neće odreći nijednog dijela teritorija, uprkos tome što želi mir.

Mirovni plan ukrajinskog predsjednika poziva na povlačenje ruske vojske iz svih dijelova Ukrajine i obnovu državnih granica. Kremlj je odbacio mirovne pregovore prema uvjetima Kijeva.

Izvor: Agencije