Ukrajina i Rusija tvrde da su oborili neprijateljske dronove na svojoj teritoriji

Ukrajina tvrdi da je oborila 12 od 15 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu; ruske vlasti saopštile su da su tokom prethodne noći uništile 47 ukrajinskih dronova.

Ruski dronovi su oboreni iznad Dnjepropetrovske, Donjecke i Poltavske oblasti (Radio Free Europe / Radio Liberty / Serhii Nuzhnenko via Reuters)

Ukrajinska protivzračna odbrana oborila je 12 od 15 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Zrakoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Dronovi su oboreni iznad Dnjepropetrovske, Donjecke i Poltavske oblasti, piše Interfaks Ukrajina, prenosi Tanjug.

Istovremeno, ruske vlasti saopštile su da su tokom prethodne noći uništile 47 ukrajinskih dronova, uglavnom u oblasti Rostov, koja se graniči sa Ukrajinom.

Sistemi protivzračne odbrane presreli su i uništili jedan dron na teritoriji Belgorodske oblasti, dva u Kurskoj oblasti, tri u Volgogradskoj oblasti i 41 u Rostovskoj oblasti, saopštila je ruska vojska na društvenim mrežama, prenosi Beta.

Rusko pogranično područje je često na meti napada bespilotnih letjelica, od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022. godine.

Rusija zatražila sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini

Rusija je zatražila da 22. marta bude održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini, izjavio je Dmitrij Poljanski, zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN-u.

On je ocijenio da jedan broj neodgovornih evropskih političara želi da postigne eskalaciju ukrajinskog sukoba i da ga dovede na novi nivo, odnosno više ne indirektan, već direktan sukob Rusije i NATO-a, pišu RIA Novosti.

Poljanski smatra da je teško drugačije protumačiti riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o potrebi uvođenja trupa NATO-a u Ukrajinu kako bi se spriječio krah kijevskog režima.

Ruski diplomata je takođe ocijenio da nedavni presretnuti razgovor njemačkih oficira o isporuci raketa “Taurus” Ukrajini i mogućnosti bombardovanja Krimskog mosta potvrda da se američki, britanski i evropski vojnici već nalaze na teritoriji Ukrajine i da pomažu ukrajinskoj vojsci da bira ciljeve za napade.

“O svim tim pitanjima želimo da razgovaramo sa našim zapadnim kolegama 22. marta, na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti“, rekao je Poljanski, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije