Ukrajini u dva mjeseca šest milijardi eura pomoći od EU-a

Ukrajina će imati resursa da se bori i pobijedi – to je naš ključni cilj, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Pet osoba poginulo je u ruskim napadima raketama i dronovima na jug i sjever Ukrajine, kažu zvaničnici (Press service of the National Police of Ukraine in Kharkiv region/Handout via REUTERS)

Ukrajina će u naredna dva mjeseca dobiti šest milijardi eura od Evropske unije u okviru četvorogodišnjeg kredita za Ukrajinu, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Vlada očekuje da će dobiti 4,5 milijardi eura u martu i još 1,5 milijardi u aprilu, rekao je Šmihal na sastanku vlade, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

„Ukrajina će imati resursa da se bori i pobijedi. To je naš ključni cilj i učinit ćemo sve što je moguće za to”, rekao je Šmihal.

Tri milijarde dolara mjesečno za preživljavanje

Podaci ukrajinskog ministarstva finansija pokazuju da je Ukrajina primila oko 73,6 milijardi dolara vojne pomoći u prethodne dvije godine.

Ministar finansija Sergej Marčenko rekao je da je zemlji potrebno oko tri milijarde dolara mjesečno da bi mogla preživjeti 2024.

Kako rat protiv Rusije ulazi u treću godinu, Ukrajina praktično zavisi od ekonomske i vojne podrške svojih zapadnih saveznika.

Izvor: Agencije