Rusija osudila Ukrajinca na 11,5 godina zatvora za špijunažu

Ruske novinske agencije saopštile da je muškarac pokušao nabaviti tajne komponente raketnog sistema zemlja-zrak S-300 kako bi ih prokrijumčario u Ukrajinu.

Krivickij je stanovnik Melitopolja, ukrajinskog grada koji su ruske snage zauzele početkom 2022. godine (Grant Smith/REUTERS)

Sud u južnoj Rusiji osudio je 57-ogodišnjeg Ukrajinca na jedanaest i pol godina zatvora zbog špijunaže jer je pokušao nabaviti tajne komponente projektila i prokrijumčariti ih Ukrajini, izvijestile su u srijedu ruske novinske agencije.

One citiraju rusku službu sigurnosti FSB koja je rekla da je muškarac, identifikovan kao Serhij Krivickij, bio agent ukrajinske vojno-obavještajne službe, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nisu precizirali da li se izjasnio krivim ili ne.

Krijumčarenje oružja

FSB je pojasnio, kako navode agencije, da je muškarac pokušao nabaviti tajne komponente ruskog raketnog sistema zemlja-zrak S-300 kako bi ih prokrijumčario u Ukrajinu.

Prema FSB-u, Krivickij je stanovnik Melitopolja, ukrajinskog grada koji su ruske snage zauzele početkom 2022. godine.

Moskva sada smatra Melitopolj dijelom Rusije, što Kijev i zapad odbacuju.

Prošle godine Rusija je otvorila 31 slučaj vezan za špijunažu i 98 za izdaju, što je najviši broj od raspada Sovjetskog Saveza.

Izvor: Agencije