Pogreb Alekseja Navaljnog u petak u Moskvi

Premda njegove pristalice okrivljuju Kremlj i Vladimira Putina, zvanična Rusija odbacuje umiješanost države u smrt čelnika opozicije.

Ljudi širom Rusije odaju počast preminulom Navaljnom (REUTERS/Stringer)

Pogreb ruskog opozicijskog političara Alekseja Navaljnog održat će se u petak u Moskvi, rekla je njegova glasnogovornica, a njegovi saveznici optužili su Kremlj za sprečavanje njihovih pokušaja da organiziraju veći događaj dan ranije.

Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, objavila je na X-u da će služba za Navaljnog biti održana u petak u 14 sati po moskovskom vremenu u Crkvi ikone Majke Božje u moskovskoj četvrti Marjino gdje je Navaljni nekada živio.

Takve službe, koje predvodi svećenik i prati ih zborsko pjevanje, obično dopuštaju ljudima da prođu pored otvorenog kovčega kako bi se oprostili od preminulog.

Odabrana ruska pravoslavna crkva impozantna je bijela zgrada s pet kupola u predgrađu jugoistočne Moskve, piše Reuters.

Navaljni će zatim biti pokopan na Borisovskom groblju koje se nalazi s druge strane rijeke Moskve na jugu, rekla je Jarmiš. Zasad se ne zna kako će vlasti osigurati kontrolu okupljenog mnoštva.

No, sudeći prema prethodnim okupljanjima pristalica Navaljnog – koje su vlasti označile kao ekstremiste koje podržava SAD – velika prisutnost policije je vjerovatna i vlasti će suzbiti sve što smatraju da nalikuje političkim demonstracijama prema zakonima o protestima, navodi britanska novinska agencija, a prenosi Hina.

Navaljni (47) umro je u arktičkoj kaznenoj koloniji 16. febraura. Njegovi saveznici optužili su predsjednika Vladimira Putina da ga je ubio jer ruski čelnik navodno nije mogao tolerirati pomisao da Navaljni bude oslobođen u potencijalnoj razmjeni zarobljenika.

Nisu objavili dokaze koji bi potkrijepili tu optužbu, ali su obećali otkriti kako ga je i ko ubio.

Optužbe

Kremlj je negirao umiješanost države u njegovu smrt i rekao da nije upoznat ni sa kakvim sporazumom o njegovom oslobađanju.

U Navaljnijevoj smrtovnici, prema izjavama pristalica, piše da je umro prirodnom smrću.

Njegova je majka prošle sedmice optužila vlasti kako su je pokušale ucijeniti da održi privatni sprovod za svog sina tako što su isprva zadržale njegovo tijelo, što je Kremlj nazvao apsurdnim.

Navaljnijevi saveznici tražili su dvoranu gdje bi došle njegove pristalice na posljednji ispraćaj, ali su rekli da su posvuda odbijeni.

“Inicijalno smo planirali ispraćaj i sprovod 29. februara. Brzo je postalo jasno da ne postoji niti jedna osoba koja bi mogla iskopati grob do 29. februara”, napisao je Ivan Ždanov, saveznik Navaljnog, na X-u.

Četvrtak, 29. februara, isti je dan kada bi Putin trebao održati govor ruskoj političkoj eliti, a Ždanov je optužio vlasti da ne žele da se sprovod Navaljnog održi istog dana i da ga zasjeni.

Ždanov je, također, optužio vlasti za blokiranje pokušaja da se osigura velika dvorana u kojoj bi se pristalice oprostile od Navaljnog.

Izvor: Agencije