Biden: SAD nametnuo 500 sankcija Rusiji

Nove sankcije dolaze dok SAD i njegovi saveznici žele održati pritisak na Rusiju, uprkos sumnjama da će Kongres SAD-a odobriti dodatnu pomoć Kijevu.

Biden: 'Historija nas posmatra. Neuspjeh podrške Ukrajini u ovom kritičnom trenutku neće biti zaboravljen' (Michael Reynold/EPA-EFE)

Američki predsjednik Joe Biden saopćio je danas da su Sjedinjene Američke Države uvele novih 500 sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

“Danas objavljujem više od 500 novih sankcija Rusiji zbog njenog osvajačkog rata protiv Ukrajine i zbog smrti Alekseja Navaljnog, koji je bio hrabri antikorupcijski aktivista i Putinov najžešći opozicioni lider. Ove sankcije će biti usmjerene na pojedince povezane sa zatvaranjem Navaljnog, kao i na ruski finansijski sektor, odbrambenu industrijsku bazu, mreže nabavki i one koji izbjegavaju sankcije na više kontinenata”, naglasio je Biden, prenosi Tanjug.

Prema saopćenju Bijele kuće, Biden navodi kako će sankcije osigurati da ruski predsjednik Vladimir Putin “plati još veću cijenu za svoju agresiju u inozemstvu i represiju na domaćem terenu”.

Pored toga, Biden kaže da Sjedinjene Američke Države uvode nova ograničenja izvoza za skoro 100 subjekata zbog pružanja podrške ruskoj ratnoj mašineriji.

“Historija nas posmatra. Neuspjeh podrške Ukrajini u ovom kritičnom trenutku neće biti zaboravljen. Sada je vrijeme da budemo čvrsto uz Ukrajinu i da budemo ujedinjeni sa našim saveznicima i partnerima. Sada je vrijeme da se dokaže se SAD zalaže za slobodu i da se nikome klanja”, zaključio je Biden.

Pritisak na Rusiju

Sjedinjene Američke Države uvode nove sankcije protiv Rusije, u akciji obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, rekao je ranije zamjenik američkog ministra finansija Wally Adeyemo za Reuters.

Adeyemo je naveo da će se navedenom akcijom ciljati na 500 meta, odnosno ciljeva koji bi trebali biti podvrgnuti sankcijama, prenosi Hina.

“Akcija, poduzeta u partnerstvu s drugim zemljama, bit će usmjerena na ruske vojno-industrijske komplekse i kompanije u trećim zemljama koje Rusiji olakšavaju pristup robi koju želi”, rekao je Adeyemo. Washington, navodi se, nastoji pozvati Rusiju na odgovornost zbog rata i smrti opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog.

“Uvest ćemo stotine sankcija samo ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama, ali važno je zapamtiti da nije samo Amerika ta koja poduzima akcije”, rekao je Adeyemo.

Navedeni paket bit će posljednji u nizu sankcija protiv Moskve koje su najavile Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, u kojoj su ubijeni deseci hiljada ljudi i uništeni brojni gradovi.

Nove sankcije dolaze dok SAD i njegovi saveznici žele održati pritisak na Rusiju, uprkos sumnjama da će Kongres SAD-a odobriti dodatnu pomoć Kijevu.

‘Usporavanje’ Rusije

Administracija predsjednika Joea Bidena iscrpila je novac prethodno odobren za Ukrajinu, a zahtjev za dodatnim sredstvima “stoji” u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci.

“Sankcije i kontrola izvoza usmjerene su na usporavanje Rusije, što im otežava vođenje rata po njihovom izboru u Ukrajini”, rekao je Adeyemo, dodavši da Kongres treba djelovati kako bi Ukrajini dao potrebne resurse.

Stručnjaci su, međutim, upozorili da sankcije nisu dovoljne da zaustave napade Moskve.

Ruska ekonomija je pet posto manja nego što se ranije predviđalo, naglasila je glavna ekonomistica za sankcije Rachel Lyngaas, na web-stranici američkog Ministarstva finansija.

Ipak, ruska ekonomija ima rezultate iznad očekivanja, pri čemu im je Međunarodni monetarni fond u januaru prognozirao rast BDP-a od 2,6 posto za 2024. godinu, a što je povećanje od 1,5 postotnih bodova u odnosu na procjenu iz oktobra.

S druge strane, glasnogovornica MMF-a Julie Kozack izjavila je u četvrtak kako je jasno da je Rusija sada u ratnoj ekonomiji, s vojnim izdacima koji potiču proizvodnju oružja, državnim socijalnim transferima koji podržavaju potrošnju i rastućom inflacijom.

Izvor: Agencije