Dekodiranje Putinovih ‘opsesivnih ideja’ u intervjuu sa Tuckerom Carlsonom

U dvosatnom razgovoru Putin i Tucker obrađivali su histroriju, politiku i rat, a Ukrajinci i ruski posmatrači kažu da je to bila samo propaganda.

Carlson nije ni pokušao dovesti u pitanje Putinove neobične i neutemeljene tvrdnje (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je konzervativnom američkom novinaru Tuckeru Carlsonu da je okončanje gotovo dvogodišnje invazije Moskve na Ukrajinu „jednostavno“.

Za prvi Putinov intervjuu sa jednim zapadnim novinarom otkako je prije dvije godine počela ruska invazija na Ukrajinu, Kremlj je odabrao Carlsona, bivšu superzvijezdu Fox Newsa koji je nakon odlaska iz te kuće postao online komentator.

Razlog je očit – Carlson je rusko-ukrajinski rat okarakterizirao kao “granični spor”, pozvao Amerikance da prekinu isporuku multimilijarderskih paketa pomoći Kijevu, a ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog uporedio je sa “štakorom” i “makroom”.

Tokom dvosatnog intervjua snimljenog u dvorani u Kremlju sa pozlaćenim namještajem, Carlson nije vršio pritisak na Putina, kao što je znao vrijeđati prodemokratske goste u emisiji Fox Newsa koju je vodio do prošle godine, prije otkaza.

‘Prestanite s isporukama oružja i bit će gotovo za nekoliko sedmica’

Čini se da je Putinov cilj očit – želi da Carlson podstakne republikance da prestanu podržavati Ukrajinu i da se fokusiraju na domaće probleme.

“Imate problema na granici, problema sa migracijom, problema s državnim dugom”, rekao je Putin Carlsonu, koji je izgledao naivno i stidljivo tokom većeg dijela njihovog susreta.

“Nemaš ništa pametnije za raditi, pa bi se trebao boriti u Ukrajini? Zar ne bi bilo bolje pregovarati sa Rusijom?”, dodao je.

Kada je Carlson upitao Putin može li jednostavno nazvati američkog predsjednika Joea Bidena i “riješiti to”, Putin je odgovorio odrično, ali je rekao da je rješenje “vrlo jednostavno”.

“Ako stvarno želite zaustavljanje borbi, trebate prestati isporučivati oružje. Bit će gotovo za nekoliko sedmica. To je to. Onda se možemo dogovoriti oko nekih uvjeta”, rekao je.

Carlson nije ni pokušao dovesti u pitanje Putinove neobične i neutemeljene tvrdnje.

Jedno od takvih je Putinovo uvjerenje da SAD ne vode njegovi izabrani čelnici.

“Dakle, dvaput ste rekli da američki predsjednici donose odluke, a zatim ih potkopavaju šefovi agencija. Zvuči kao da opisujete sistem koji ne vode ljudi koji su izabrani,” rekao je Carlson.

“Tako je”, rekao je Putin ne nudeći dodatna objašnjenja – a Carlson se složio s tim.

Zatim je pitao Putina ko stoji iza eksplozije u Baltičkom moru 2022. u kojoj je oštećen plinovod Sjeverni tok, koji je bio ključan za moskovsku blagajnu.

Carlson je to nazvao “najvećim činom industrijskog terorizma ikada”, ali nije osporio Putinovu tvrdnju da je CIA ta koja je navodno digla plinovod u zrak – i nije iznio nikakve konkretne dokaze.

Putinove lekcije iz historije

Putin je započeo intervju podužim predavanjem o historiji istočne Evrope, u kojem je ponovio manipulativan stav Kremlja o Kijevskoj Rusiji, srednjovjekovnoj supersili čiji je raspad iznjedrio današnju Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju.

Činilo se da je Carlson potpuno neupućen u to pitanje, te je samo zbunjeno klimao glavom kada mu je Putin rekao za vikinškog princa po imenu Rurik, čiji su potomci vladali Kijevskom Rusijom. Jedan od njih, knez Vladimir, prešao je na pravoslavlje prije hiljadu godina.

Prema Putinovoj logici, Rusija je bila jedina legitimna nasljednica Kijevske Rusije, a samu ideju Ukrajine “izmislio” je neprijatelj carske Rusije – Austrija.

“Prije Prvog svjetskog rata austrijski generalštab oslanjao se na ideje ukrajinizacije i počeo aktivno promovirati ideje Ukrajine i ukrajinizacije”, rekao je Putin.

Carlsonovoj publici i mnogima na Zapadu ‘predavanje’ se može činiti dosadnim i nevažnim.

No, Ukrajincima je Putinovo tumačenje događaja otrežnjujući i prijeteći podsjetnik da Kremlj negira pravo Ukrajine na postojanje.

“Sve ove anegdote o princu Vladimiru i Ruriku, svim skepticima mogu kazati samo jedno – ovaj čovjek ima opsesivne ideje”, rekla je Marija Kučerenko, iz „Come Back Alive“, dobrotvorne organizacije sa sjedištem u Kijevu.

“I neće se zaustaviti ni pred čim kako bi ih učinio stvarnim”, dodala je za Al Jazeeru.

Ukrajinski zvaničnici i javne osobe koje su se susrele sa Putinom licem u lice dugo su tvrdili da je ruski predsjednik odlučan pokoriti i uništiti Ukrajinu bez obzira na sve.

“Odlučan je i ponaša se kao da ima gotovo božansku moć, posebno nad Ukrajinom”, rekao je 2021. godine ovom novinaru Jurij Vitrenko, koji je u to vrijeme bio na čelu Naftogaza, državne energetske kompanije Ukrajine, prisjećajući se svojih susreta s Putinom.

Putin je ponovio svoje stare tvrdnje da je današnja Ukrajina “umjetna država” koju je stvorio sovjetski diktator Jozef Staljin, koji je anektirao područja u Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji, čineći ih dijelom sovjetske Ukrajine.

‘Mađarska ima pravo vratiti svoju zemlju’

Putin je također sugerirao da Mađarska, čiji je nacionalistički lider Viktor Orban i najveći pristalica Rusije unutar Evropske unije, “ima pravo vratiti svoju zemlju”.

Nikolaj Mitrohin sa Univerziteta u Bremenu je Putinove namjere uporedio sa namjerom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, koji je izazvao Drugi svjetski rat aneksijom područja u istočnoj Evropi koja su bila naseljena etničkim Nijemcima.

“Mislim da će odgovor sjevernoameričkih i evropskih elita na njegov hitlerizam biti odlučno oštar i da će dovesti do veće vojne pomoći Ukrajini”, rekao je za Al Jazeeru.

“Ovdje je Putin radio za Bidena, pokušavajući animirati Trumpovu publiku.”

Drugim ukrajinskim posmatračima intervju nije ponudio ništa osim zamornih ruskih govora.

“Jedina značajna stvar u ovom intervjuu je veličina stola – malen je! Ostalo smo vidjeli i čuli milion puta”, rekla je za Al Jazeeru Svetlana Čunihina, potpredsjednica Udruženja političkih psihologa iz Kijeva.

“Prokleti Tucker Carlson odlično je poslužio kao stalak za mikrofon za ludog manijaka koji je dva sata lupetao o tome kako voli ubijati Ukrajince.”

Za ruskog posmatrača, intervju je PR trik Kremlja osmišljen da uvjeri prosječne Ruse da Putinov rat nije njihovu naciju pretvorio u međunarodnog odmetnika kojeg Zapad prezire.

‘Dva gubitnika koja pokušavaju podržati jedan drugog’

“Žele pokazati da se Rusija ne sukobljava sa civiliziranim svijetom, već samo s odvojenim elitama unutar njega. Na način da se naglasi da postoje i druge elite, a tu je i dobro poznati novinar koji intervjuira Putina”, rekao je Sergej Bizijukin, opozicioni aktivist u egzilu.

“I kada [ove elite] dobiju izbore, Zapad će priznati da je Rusija u pravu”, rekao je za Al Jazeeru govoreći o mogućoj pobjedi Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru i nedavnim uspjehom nekoliko nacionalističkih i krajnje desničarskih grupa u Evropi.

Vrijeme intervjua došlo je u kritičnom trenutku za Ukrajinu.

U srijedu su republikanci blokirali paket pomoći od više milijardi dolara koji je od kritične važnosti za Kijev, dok je Zelenski objavio odluku o otpuštanju Valerija Zalužnog, visokopouzdanog i utjecajnog vrhovnog generala.

Međutim, ukrajinskim vojnicima intervju nije ništa drugo nego demonstracija slabosti.

“Oni su dva gubitnika koja pokušavaju podržati jedan drugog, pokušavajući iznijeti svoje teorije zavjere”, rekao je Valentin, ukrajinski operater drona stacioniran u istočnoj regiji Donjecka koji je gledao dijelove intervjua na svom mobitelu.

“Ne mogu se suočiti s istinom o Ukrajini koja je stvarna i koja će prevladati”, rekao je Al Jazeeri.

Izvor: Al Jazeera