Mediji: Izrael nastoji izbjeći nova smanjenja kreditnog rejtinga nakon rata u Gazi

Agencija za kreditni rejting Moody's snizila je rejting Izraela na ‘A2’ s negativnim izgledima, što su medijski izvještaji opisali kao prvo smanjenje izraelskog rejtinga u njegovoj historiji.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich je napao ekonomiste Moody'sa (Anadolija)

Visoki dužnosnici Ministarstva finansija u Izraelu – nakon što je Moody's snizio kreditni rejting zemlje  – nastoje izbjeći sličnu akciju druge dvije velike agencije za kreditni rejting, Standard & Poor's i Fitch, navodi list Yedioth Ahronoth.

Prema tom listu, izraelski generalni računovođa Yali Rothenberg zakazao je ove sedmice sastanke s visokim zvaničnicima dvije agencije u Londonu kako bi riješili trenutne zabrinutosti.

Agencija za kreditni rejting Moody's snizila je rejting Izraela na “A2” s negativnim izgledima, što su medijski izvještaji opisali kao prvo smanjenje izraelskog rejtinga u njegovoj historiji.

Moody's je prije nekoliko dana naznačio da je razlog snižavanja kreditnog rejtinga Izraela rat u Gazi, kao i njegove posljedice, a očekuje i da će se dužnički teret u Izraelu povećati iznad očekivanja prije početka rata.

Agencija dodaje da i dalje postoje rizici od eskalacije sukoba s Hezbolahom, što dodatno povećava mogućnost značajnog negativnog utjecaja na izraelsku ekonomiju.

Izraelske mjere

Prema pisanju lista Yedioth Ahronoth, tokom ovih sastanaka, Rothenberg i izraelski zvaničnici trezora pokušat će dokazati da je odluka Moody’sa bila ishitrena, a pozvat će se i na racionalne mjere koje je vlada preduzela kako bi spriječila povećanje deficita.

Mjere – na koje bi se izraelski zvaničnici mogli pozvati pred zvaničnicima te dvije agencije – uključuju planirana povećanja poreza, kao što su porez na dodatnu vrijednost i zdravstveni porez, koji bi trebali biti implementirani u januaru iduće godine.

Rothenberg, također, planira održati sastanke s više investitora u Evropi, s ciljem da ih uvjeri da ulažu u izraelske obveznice, ali i da ne postoji rizik od neizvršenja obaveza, navodi list.

Prema ekonomskim analitičarima, glavni računovođa će rejting-agencijama i investitorima morati objasniti “jezik konfrontacije”, koji je ministar finansija Bezalel Smotrich koristio s ekonomistima iz Moody'sa, nakon što ih je napao zbog smanjenja kreditnog rejtinga njegove zemlje, navodi list.

U intervjuu za ovaj list, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich podržao je Moody'sovu ocjenu izraelske ekonomije, smatrajući da je (ekonomiju) ta agencija “hvali i ističe njenu fleksibilnost i brz oporavak tokom posljednja tri mjeseca”, kako je rekao.

Prema prethodnom izvještaju lista Yedioth Ahronoth, očekuje se da će smanjenje kreditnog rejtinga Izraela dovesti do povećanja kamatne stope za kredite koje je država prinuđena uzeti zbog trenutnog rata na južnom frontu i nestabilnosti na sjevernom frontu.

Odluka Moody'sa će, također, dovesti i do povećanja kamatnih stopa za izraelske kompanije i porodice, mogućeg pada cijena akcija na berzi u Tel Avivu i slabljenja šekela u bliskoj budućnosti u odnosu na strane valute, navodi isti izvor.

Izvor: Al Jazeera i agencije