Oxfam: Odluka holandskog suda da zaustavi prodaju Izraelu dijelova za F-35 obavezujuća za Evropu

‘Cijela Evropa mora zauzeti zajednički stav u skladu s odlukom. Odluke holandskog suda trebale bi uticati i na druge zemlje’, kaže politički savjetnik međunarodne humanitarne organizacije Oxfam.

Holandski slučaj odnosi se na rezervne dijelove za avione F-35 u vlasništvu SAD-a, uskladištenih u Holandiji (AFP) (AFP)

Politički savjetnik međunarodne humanitarne organizacije Oxfam, Dirk Jan Galving, rekao je da sve evropske zemlje trebaju provesti odluku holandskog Apelacionog suda o obustavi prodaje Izraelu dijelova za američki borbeni avion F-35.

Oxfam je jedna od strana u slučaju u kojem je holandski Apelacioni sud donio odluku u ponedjeljak kojom se obustavlja prodaja dijelova za borbene avione F-35 Izraelu zbog njegovog „kršenja međunarodnog humanitarnog prava“.

Holandski sud smatra da Izrael nije uzeo u obzir štetu nanesenu civilima tokom rata u Pojasu Gaze te je naredio obustavu izvoza dijelova za borbeni avion F-35 u Izrael u trajanju od 7 dana.

Agencija Anadolija citira Galvinga koji je rekao da tužba protiv holandske vlade ima za cilj „osigurati usklađenost sa obavezama spram međunarodnog prava“, naglašavajući da „prodaja dijelova Izraelu doprinosi ozbiljnom kršenju međunarodnog humanitarnog prava“.

On smatra da su sve zemlje obavezne „ispuniti svoje zakonske obaveze prema odlukama Apelacionog suda u Hagu u vezi sa prodajom borbenih dijelova te poštovati Ženevsku konvenciju i Sporazum o trgovini oružjem“.

Dodao je: „Cijela Evropa mora zauzeti zajednički stav u skladu s odlukom. Odluke holandskog suda trebale bi uticati i na druge zemlje. I druge zemlje bi trebale usvojiti odluku o suspenziji prodaje zbog kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Sve evropske zemlje moraju se pridržavati istih pravnih normi.“

O posljedicama odluke Galving je rekao: „Vjerujem da će ova odluka izvršiti pritisak na Izrael i stati u kraj kršenju međunarodnog humanitarnog prava.“

Michel Servais, direktor Oxfama, izrazio je nadu da će „ova odluka ojačati međunarodno pravo u drugim zemljama kako bi stanovnici Gaze bili pod ​​zaštitom međunarodnog prava“.

Holandija se opravdava

U saopćenju nakon odluke Apelacionog suda u Hagu, zvaničnici u holandskoj vladi rekli su da će uložiti žalbu na tu odluku Vrhovnom sudu Holandije, i to prema uputama Geoffreya van Leeuwena, ministra za vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju.

Iz saopćenja se saznaje kako vlada smatra da „distribucija rezervnih dijelova za američke avione F-35 nije u suprotnosti sa zakonom“ te da će obaviti konsultacije sa „međunarodnim partnerima“.

Ovaj slučaj odnosi se na rezervne dijelove u vlasništvu Sjedinjenih Američkih Država, uskladištene u Holandiji prije slanja u partnerske zemlje, uključujući Izrael, prema ugovorima o izvozu.

U novembru prošle godine holandske vlasti izjavile su da nije jasno da li imaju ovlaštenje da se miješaju u isporuke koje su dio operacije SAD-a za snabdijevanje svih kompanija dijelovima za avione F-35.

Lockheed Martin, proizvođač aviona F-35, rekao je da radi na procjeni posljedica odluke holandskog suda na njegov lanac snabdijevanja te je dodao da je „spreman podržati američku vladu i njene saveznike ako bude neophodno“.

Izvor: Agencije