Južnoafrička Republika: Hitan zahtjev Međunarodnom sudu pravde zbog najavljene izraelske ofanzive na Rafah

Predsjedništvo Južnoafričke Republike traži od suda UN-a da utvrdi da li treba intervenisati kako bi spriječio bilo kakvo dalje kršenje prava Palestinaca u Gazi.

Izrael je najavio kopnenu ofanzivu na Rafah, grad na jugu Pojasa Gaze u koji se sklonilo oko 1.5 miliona Palestinaca (AFP)

Južnoafrička Republika je zatražila od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da hitno ocijeni odluku Izraela da proširi svoje vojno prisustvo u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, pozivajući sud da razmotri da li odluka zahtijeva od suda da iskoristi svoju moć kako bi spriječio dalje kršenje prava Palestinaca.

“Vlada Južnoafričke Republike (JAR) uputila je hitan zahtjev Međunarodnom sudu pravde (ICJ) da razmotri da li odluka koju je Izrael najavio da proširi svoje vojne operacije u Rafahu, koji je posljednje utočište za preživjele ljude u Gazi, zahtijeva da sud koristi moć da spriječi dalje neposredno kršenje prava Palestinaca u Gazi”, navodi se u saopćenju Predsjedništva Južnoafričke Republike, prenosi Anadolija.

Predsjedništvo je navelo da prema članu 75(1) Poslovnika Suda “Sud može u bilo koje vrijeme odlučiti da ispita vlastitu inicijativu da li okolnosti slučaja zahtijevaju naznaku privremenih mjera, koje treba preduzeti ili poštovati od strane bilo koje ili svih strana“.

Prema saopštenju u zahtjevu dostavljenom ICJ-u, Pretorija je navela da je “ozbiljno zabrinuta da je vojna ofanziva bez presedana protiv Rafaha, kako je najavio Izrael, već dovela i da će rezultirati daljnjim ubistvima velikih razmjera, štetom i uništenjem. To bi bilo ozbiljno i nepopravljivo kršenje i Konvencije o genocidu i Naredbe Suda od 26. januara 2024.

Više od 28.400 ubijenih Palestinaca

“JAR vjeruje da će ovo pitanje dobiti potrebnu hitnost u svjetlu svakodnevnog broja smrtnih slučajeva u Gazi”, navodi se u saopćenju za javnost.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Krajem 2023. godine, JAR je podnio tužbu sudu UN-a, optužujući Izrael da nije ispunio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Po tužbi, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijeno je 28.473 Palestinaca.

Izvor: Agencije