Francuska sankcionisala 28 izraelskih doseljenika zbog nasilja na Zapadnoj obali

Francuska zabranjuje ulazak u zemlju za 28 izraelskih doseljenika, koje je optužila za napade na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinac pored automobila koji je oštećen u napadu izraelskih doseljenika u selu Asira al-Qibliya, južno od Nablusa, na okupiranoj Zapadnoj obali (AFP)

Francuska zabranjuje ulazak u zemlju za 28 izraelskih doseljenika, koje je optužila za napade na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

“Mjera se donosi kao odgovor na porast nasilja doseljenika protiv palestinskog stanovništva posljednjih mjeseci. Francuska ponovno potvrđuje svoju snažnu osudu ovog neprihvatljivog nasilja”, navodi se u saopćenju ministarstva u kojem se ne imenuju pojedinci, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prema podacima UN-a, svakodnevni napadi doseljenika su se više nego udvostručili od 7. oktobra.

I dok je većina međunarodne pažnje usmjerena na izraelski rat u Gazi, evropske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

SAD i Velika Britanija su već nametnule sankcije nekolicini doseljenika koje drže odgovornima, a šef evropske diplomatije Josep Borrell je u decembru rekao da će predložiti slične mjere.

‘Kolonizacija je nezakonita’

Pariz je podržao tu inicijativu, a diplomate su rekle kako se nadaju da bi, jednom kad se mjere stupe na snagu, to moglo ubrzati evropski proces.

U zajedničkoj izjavi koju su u ponedjeljak objavili francuski, poljski i njemački ministri vanjskih poslova navodi se da je nasilje doseljenika nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali neprihvatljivo i da će “biti sankcionirano”.

Napori EU-a dosad su zastali zbog prigovora Mađarske i Češke, rekli su diplomati.

Ali kažu da bi se kasnije mogao pronaći kompromis kako bi se mjere nastavile, vjerovatno nakon novih sankcija EU-a Hamasu.

“Kolonizacija je nezakonita prema međunarodnom pravu i mora prestati”, poručilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Njen nastavak je nespojiv sa stvaranjem održive palestinske države, što je jedino rješenje kako bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti jedni pored drugih u miru i sigurnosti.”

Izvor: Agencije