Sjeverna Koreja ispalila ‘nekoliko’ krstarećih projektila u trećem testu u manje od sedam dana

Pjongjang pojačava testiranje oružja dok nastoji razviti sofisticiranije oružje.

Pjongjang je napredovao s testiranjem oružja usred rastućih napetosti na poluotoku (Reuters)

Sjeverna Koreja izvela je treću probu svojih krstarećih projektila u manje od sedam dana, ispalivši projektile u vode kod svoje zapadne obale.

Vojska Južne Koreje “otkrila je nekoliko nepoznatih krstarećih projektila lansiranih u Zapadno more Sjeverne Koreje, navodi se u saopćenju Generalštaba.

Južnokorejske i američke obavještajne agencije analizirale su podatke, dodaje se.

Iako je dugo pod sankcijama Ujedinjenih naroda zbog njenog nuklearnog programa, Sjevernoj Koreji nije zabranjeno testiranje krstarećih projektila, a samo prošle sedmce izvela je dva testiranja.

U ponedjeljak su državni mediji rekli da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un tokom vikenda “vodio” ispaljivanje strateških krstarećih projektila koji se lansiraju s podmornice, poznatih kao Pulhwasal-3-31, samo nekoliko dana nakon što je Pjongjang, također, lansirao krstareće projektile.

Ove godine lansirana i hipersonična balistička raketa

Pjongjang je napredovao s testiranjem oružja usred rastućih napetosti na poluotoku dok Kim modernizira vojsku i razvija sofisticiranije oružje.

Od početka godine Sjeverna Koreja je lansirala i hipersoničnu balističku raketu na čvrsto gorivo kao i podvodni napadački dron s nuklearnim sposobnostima.

Japan, Južna Koreja i SAD, u međuvremenu, proširuju zajedničke vojne vježbe koje Kim prikazuje kao probe invazije i izoštravaju svoje strategije odvraćanja na temelju američkih vojnih sposobnosti.

Proteklih sedmica Kim je proglasio Južnu Koreju “glavnim neprijateljem” svoje zemlje i zatvorio agencije posvećene ponovnom ujedinjenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije