Južna Koreja zaprijetila Sjeveru ‘paklom uništenja’

Sjeverna Koreja ima samo dva izbora – mir ili uništenje, rekao je južnokorejski ministar odbrane Shin Won-sik.

Sjeverna Koreja je saopćila da se više neće pridržavati vojnog sporazuma između susjeda iz 2018. (EPA)

Ministar odbrane Južne Koreje Shin Won-sik zaprijetio je u srijedu da će pokrenuti “pakao uništenja” susjednoj Sjevernoj Koreji, u znak odmazde za bilo kakve nepromišljene akcije Sjevera.

Pojačana retorika dolazi nakon što je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca saopćila da se više neće pridržavati vojnog sporazuma između susjeda iz 2018. godine, koji ima za cilj ublažavanje napetosti.

Korak Pjongjanga uslijedio je nakon što je Južna Koreja saopćila da će djelimično suspendirati sporazum, nakon što je Sjever lansirao špijunski satelit.

“Sjeverna Koreja ima samo dva izbora – mir ili uništenje”, navodi Shin u saopćenju južnokorejskog Ministarstva odbrane.

“Ukoliko Sjeverna Koreja učini nepromišljene akcije koje štete miru, čeka je samo pakleno uništenje”, dodao je, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Povećanje sposobnosti vojske

Njegovi komentari, izrečeni tokom sastanka najviših vojnih komandanata, dolaze manje od sedmice nakon što je Shin obišao raketnu komandu Juga, za koju je naveo da će imati zadatak da “smrtonosno pogodi srce i glavu neprijatelja” u slučaju rata.

Sjeverna Koreja branila je svoj razvoj projektila i nuklearnog oružja kao suvereno pravo neophodno za suprotstavljanje potezima SAD-a i njegovih saveznika.

Agresija SAD-a i hegemonistički potezi za jačanje savezništva osnovni su uzrok zaoštravanja regionalnih napetosti, pišu novine vladajuće stranke Rodong Sinmun u utorak, u komentaru američkih vježbi s Australijom i Japanom.

Tokom sastanka s komandantima, Shin je naveo korake koje vojska preduzima kako bi povećala svoje sposobnosti.

Izvor: Agencije