Južna Koreja: Ukrajina je ‘poligon’ za sjevernokorejske projektile

Predstavnik Južne Koreje rekao je da je rusko korištenje sjevernokorejskih projektila dalo Pjongjangu ‘vrijedne tehničke i vojne uvide’ o vlastitom oružju. 

Bijela kuća objavila je prošle sedmice da je Rusija nedavno koristila balističke projektile kratkog dometa iz Sjeverne Koreje za izvođenje višestrukih napada na Ukrajinu (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici osudili su u srijedu navodno rusko ispaljivanje sjevernokorejskih projektila na Ukrajinu, a Seul je Ukrajinu opisao poligonom za testiranje sjevernokorejskih raketa koje mogu nositi nuklearno oružje.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o ruskom ratu u Ukrajini, ruski predstavnik je rekao da se čini da Sjedinjene Američke Države šire “pogrešne” informacije.

No nije negirao da je Rusija koristila sjevernokorejsko oružje, za što su zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Robert Wood i drugi američki saveznici rekli da predstavlja kršenje rezolucija UN-a, piše Reuters a prenosi Hina.

Činjenica da Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti, kao i Velika Britanija, Kina, Francuska i Sjedinjene Američke Države, znači da to tijelo ne može kazniti Moskvu.

‘Projektili sposobni za nošenje nuklearnog oružja’

Bijela kuća objavila je prošle sedmice da je Rusija nedavno koristila balističke projektile kratkog dometa iz Sjeverne Koreje za izvođenje višestrukih napada na Ukrajinu, pozivajući se na nedavno deklasificirane obavještajne podatke.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja opisao je sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kao vježbu “antiruske propagande”, ali nije nedvosmisleno demantirao da je Moskva ispalila sjevernokorejske projektile na Ukrajinu, piše Reuters.

Predstavnik Južne Koreje rekao je da je rusko korištenje sjevernokorejskih projektila dalo Pjongjangu “vrijedne tehničke i vojne uvide” o vlastitom oružju.

“Izvozom projektila u Rusiju, DNRK koristi Ukrajinu kao poligon za testiranje svojih projektila sposobnih za nošenje nuklearnog oružja”, rekao je južnokorejski predstavnik Hwang Joon-kook.

Izvor: Agencije