Južna Koreja: Pjongjang spreman obezbijediti Rusiji novi tip raketa

‘Sjeverna Koreja, kojoj je potreban novac, aktivno prodaje novu oružje koje Rusija želi’, rekao je južnokorejski ministar odbrane Shin Won-sik.

Kimova posjeta fabrikama oružja dolazi u trenutku kada je gotovo 50 država osudilo rusku nabavku i upotrebu sjevernokorejskih balističkih projektila protiv Ukrajine (AFP/KCNA via KNS)

Sjeverna Koreja je možda spremna da obezbijedi Rusiji novi tip raketa, a izvođenjem daljih raketnih testiranja može da izazove eskalaciju napetosti uoči izbora u Južnoj Koreji i SAD-u, izjavio je ministar odbrane Južne Koreje.

“Sjeverna Koreja, kojoj je potreban novac, aktivno prodaje novu oružje koje Rusija želi”, rekao je južnokorejski ministar odbrane Shin Won-sik za agenciju Yonhap, prenosi Reuters.

Shin je naveo ovosedmičnu posjetu sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una fabrici municije, gdje je bio u inspekciji pogonu u kojem se možda razvijaju balističke rakete kratkog dometa sposobne da nose taktičke nuklearne glave.

S. Koreja bi mogla eskalirati tenzije

Sjeverna Koreja, koja je ranije najavila da će rasporediti rakete svojim trupama na liniji konfrontacije, može prodati neke od njih i Rusiji s obzirom na postojanje sumnji da je nedavno već prodavala balističke rakete kratkog dometa, rekao je Shin.

Kimova posjeta fabrikama oružja dolazi u trenutku kada je gotovo 50 država osudilo rusku nabavku i upotrebu sjevernokorejskih balističkih projektila protiv Ukrajine.

Sjeverna Koreja bi takođe mogla testirati balističke rakete srednjeg dometa na čvrsto gorivo već ovog mjeseca i lansirati raketu dugog dometa kako bi dalje eskalirala tenzije prije ključnih izbora u Južnoj Koreji i SAD-u, dodao je Shin.

Izvor: Agencije