Tajani: Nova misija u Crvenom moru ključna u odbrani EU

Italijanski ministar vanjskih poslova kaže da nova misija u Crvenom moru uključuje upotrebu vojne sile, ali samo u odbrambene svrhe.

Ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani kaže da njegova zemlja zajedno s Francuskom i Njemačkom predlaže misiju koja može garantovati sigurnost pomorskog saobraćaja u Crvenom moru (EPA)

Nova evropska vojna misija u Crvenom moru koju Italija promoviše s Francuskom i Njemačkom bit će “značajan korak ka istinskoj evropskoj odbrani”, rekao je ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani, nakon što su tri zemlje predstavile svoj plan na Vijeću za vanjske poslove Evropske unije u Briselu.

Tajani je novinarima nakon sastanka rekao da su ministri vanjskih poslova EU-a dali preliminarno zeleno svjetlo za predloženu misiju u Crvenom moru koja ima za cilj da zaštiti brodove od napada Husa, prenosi Anadolija.

Dodao je da se konačno zeleno svjetlo očekuje na sljedećem sastanku Vijaća za vanjske poslove EU-a.

“Predlažemo zajedno s Francuskom i Njemačkom misiju koja može garantovati sigurnost pomorskog saobraćaja”, rekao je Tajani.

Nova misija

Prema Tajaniju, nova operacija, kojom će se proširiti misija “Emasoh/Agenor” koja je već aktivna u Hormuškom moreuzu, uključuje i upotrebu vojne sile, ali samo u odbrambene svrhe.

Od novembra, grupa Husi koju podržava Iran, pokrenuli su desetine napada na brodove plovnim putevima koji vode do egipatskog Sueckog kanala, vitalnog puta za energente i teret koji dolazi iz Azije i Bliskog istoka prema Evropi.

Rekli su da je to njihova reakcija na napad Izrael na Pojas Gaze, u kojem je za manje od četiri mjeseca ubijeno više od 25.000 Palestinaca, od čega se većina žene i djeca.

Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli su desetine napada širom Jemena u znak odmazde za napade Husa, no toj koaliciji nisu se pridružili svi zapadni saveznici, uključujući Italiju, Španiju i Francusku.

Izvor: Agencije