Ko su Husi? Jednostavan vodič kroz jemensku grupu

Husi su bili u decenijskom građanskom ratu i kažu da su njihovi napadi u suprotnosti s izraelskim ratom u Gazi.

Husi su se pojavili 90-ih i postali istaknuti 2014. godine (Hani Mohammed/AP Photo)

Nakon višesedmičnih napada predvođenim Husima na brodove u Crvenom moru, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo su kao odgovor pokrenule vojne napade na Jemen, koje su Husi opisali kao “barbarske”.

Husi, jemenska grupa koju podržava Iran, rekli su da su njihovi napadi odgovor na izraelsko bombardiranje Gaze i neuspjeh međunarodne zajednice da ga zaustavi.

Husi su prvenstveno ciljali brodove povezane s Izraelom, a Sjedinjene Američke Države su u decembru formirale koaliciju za zaštitu komercijalnog prometa od napada. Prema podacima Pentagona, snage sada uključuju više od 20 zemalja.

Ali ko su jemenski borci u središtu ove eskalacije?

Ko su Husi?

Husi, također poznati kao Ansar Allah (Božiji sljedbenici), oružana su grupa koja kontrolira većinu dijelova Jemena, uključujući glavni grad Sanu i neka zapadna i sjeverna područja u blizini Saudijske Arabije.

Husi su se pojavili 90-ih, ali su postali istaknuti 2014. godine, kada se grupa pobunila protiv jemenske vlade, što je dovelo do njenog svrgavanja i izazvalo je veliku humanitarnu krizu.

Grupa je provela godine, uz podršku Irana, boreći se protiv vojne koalicije koju je predvodila Saudijska Arabija. Dvije zaraćene strane također su više puta pokušale održati mirovne pregovore. Međutim, analitičari su mišljenja da se na šiitsku grupu ne treba gledati kao na zamjenu Irana jer ista ima svoje temelje, interese i svoje ambicije.

Kakav je status građanskog rata u Jemenu?

Jemen je u desetljeću dugom građanskom ratu dok Husi drže kontrolu nad određenim dijelovima zemlje.

Grupa je pregovarala o prekidu vatre sa Saudijskom Arabijom dok je jemenska službena vlada smještena u Adenu i predvođena predsjednikom Rashadom al-Alimijem.

Al-Alimi je preuzeo dužnost 2022. godine nakon što mu je predsjednik zemlje u egzilu Abd-Rabbu Mansour Hadi predao vlast. Posebno su napeti odnosi između Hadija i Husa.

Građanski rat u Jemenu gurnuo je zemlju u ono što su Ujedinjeni narodi ocijenili “najgorom svjetskom humanitarnom krizom” u martu 2023. godine.

Prema UN-u, procjenjuje se da 21,6 miliona ljudi ili dvije trećine stanovništva Jemena, “prijeko treba humanitarnu pomoć i usluge zaštite.”

Međutim, borbe između Husa i vojne koalicije, uglavnom su počele jenjavati u protekloj godini. Prošle godine jemenski pobunjenici i vladine snage također su razmijenili oko 800 zarobljenika tokom tri dana.

Husi sudjeluju u pregovorima o trajnom prekidu vatre uz posredovanje Omana sa saudijskim dužnosnicima.

Saudijska Arabija također je obnovila odnose s Iranom 2023. godine, što je probudilo nadu u jemenski mirovni proces.

Zašto Husi napadaju brodove Crvenog mora?

Husi kažu da su njihovi napadi na komercijalne i vojne brodove s potencijalnim izraelskim vezama prvenstveno usmjereni na pritisak Tel Avivu da prekine rat u Gazi. Grupa je 18. novembra preuzela teretni brod pod nazivom Galaxy Leader, koji su u međuvremenu pretvorili u turističku atrakciju za Jemence.

“Svima smo naglasili da je operacija (Husa) podrška palestinskom narodu u Pojasu Gaze i da ne možemo stajati po strani pred agresijom i opsadom”, rekao je glavni pregovarač i glasnogovornik Husa Mohammed Abdulsalam za Al Jazeeru u decembru.

Husi su također istakli da će nastaviti napadati brodove povezane s Izraelom čak i nakon američkih i britanskih napada na Jemen u četvrtak.

“Bili su u krivu ako su mislili da će to odvratiti Jemen od podrške Palestini i Gazi”, objavio je Abdulsalam na društvenim mrežama.

“Ciljanje grupe nastavit će utjecati na izraelske brodove ili one koji idu u luke okupirane Palestine”, napisao je.

Grupa je također zahtijevala da Izrael dopusti povećanje humanitarne pomoći Gazi. Ali analitičari također kažu da napadi pomažu Husima na druge načine. Porijeklom iz Jemena, skupina je doživjela porast regrutiranja, oslanjajući se na javnu podršku narodu Gaze.

Napadi i odgovori velikih sila poput SAD-a također prisiljavaju druge zemlje i vlade da pregovaraju s njima, dajući im de facto legitimitet u vrijeme kada nisu službeno međunarodno priznati kao vlada Jemena.

Crveno more i Sueski kanal čine 30 posto svjetskog prometa kontejnerskih brodova, a od početka napada nekoliko je brodarskih kompanija reklo da će umjesto toga preusmjeriti brodove kroz Afriku.

Hoće li posljednja eskalacija utjecati na krhki mir u Jemenu?

Analitičari kažu da bi napadi Husija na brodove u Crvenom moru mogli ugroziti mir u Jemenu, u vrijeme kada pregovori o prekidu vatre nakon desetljeća dugog rata u toj zemlji uzimaju sve veći zamah.

UN je krajem decembra objavio da je u pregovorima postignut ozbiljan napredak, ali stručnjaci su upozorili da bi aktivnosti Husa u Crvenom moru mogle poremetiti konačni dogovor.

Objasnili su da bi napadi mogli izazvati odgovor američke vojske što bi zauzvrat moglo “poništiti krhke uvjete prekida vatre”.

Posljednjih sedmica Husi su rasporedili 50.000 vojnika oko Mariba, posljednjeg uporišta međunarodno priznate jemenske vlade. No, drugi analitičari ističu da bi Husi također mogli tražiti bliže odnose sa Saudijskom Arabijom, što je faktor koji bi ih mogao spriječiti da poduzmu bilo kakve radnje koje eskaliraju tenzije unutar Jemena.

Izvor: Al Jazeera