Biden: Zračni napadi nisu zaustavili Huse

Komentari američkog predsjednika uslijedili su nakon što je SAD pokrenuo petu rundu napada na ciljeve u područjima Jemena pod kontrolom Husa.

Američki predsjednik Joe Biden obećao nastavak napada na Huse [Reuters]
Američki predsjednik Joe Biden obećao nastavak napada na Huse [Reuters]

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obećao je da će nastaviti s napadima protiv jemenskih Husa uprkos priznanju da vojna akcija protiv grupe nije zaustavila napade na komercijalne brodove.

Bidenovi komentari uslijedili su nakon što je SAD pokrenuo petu rundu napada na ciljeve u područjima Jemena pod kontrolom Husa.

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) navela je u saopćenju da je uništila dvije protivbrodske rakete nakon što je utvrdila da predstavljaju “neposrednu prijetnju trgovačkim i američkim mornaričkim brodovima u regiji”.

Na pitanje novinara da li su napadi na grupu bili uspješni, Biden je priznao da oni nisu zaustavili napade na međunarodne brodove u Crvenom moru.

“Pa, kada kažete da ‘radimo na tome’, da li napadi zaustavljaju Huse?

“Ne”, rekao je Biden.

“Hoće li nastaviti? “Da”.

Glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh rekla je na kasnijem brifingu da će Husi morati donijeti odluku o zaustavljanju napada.

SAD ne smatraju da su u ratu s Husima

“Nikada nismo rekli da će Husi odmah prestati [sa napadima]”, rekla je Singh, dodajući da je u “najboljem interesu” grupe da zaustave napade.

“Vidjeli ste da smo od četvrtka uspjeli degradirati i ozbiljno poremetiti te uništiti značajan broj njihovih vojnih kapaciteta. Ali je na njima odluka kada će prestati ometati komercijalni brodski saobraćaj nedužnih mornara koji prolaze kroz Crveno more.”

Singh je također naglasila da SAD ne smatra da su u ratu s Husima i da su njihove akcije provedene u samoodbrani.

“Ne mislimo da smo u ratu. Ne želimo da vidimo regionalni rat,” rekla je Singh.

“Husi su ti koji nastavljaju da lansiraju krstareće rakete, protivbrodske rakete na nevine mornare, na komercijalne brodove koji upravo prolaze područje koje ostvaruje, znate, 10 do 15 posto svjetske trgovine”, dodala je.

Husi su u izjavi kasnije u četvrtak rekli da su pokrenuli raketni napad na američki brod Chem Ranger u Adenskom zaljevu, što je rezultiralo “direktnim udarima”.

CENTCOM je saopćio da je pobunjenička grupa ispalila dvije rakete na tanker u vlasništvu SAD-a, ali da je promašila cilj.

Grupa Husi koju podržava Iran izvela je uzastopne napade na teretne brodove u Crvenom moru, glavnom kanalu za globalnu trgovinu, u znak podrške Palestincima u Gazi dok ih Izrael zasipa raketama.

Grupa je napala više od dvadesetak brodova od novembra, koji su plovili prema Izraelu ili su na neki drugi način bili u vezi sa Izraelom.

Napadi su prisilili neke od najvećih svjetskih brodskih operatera da preusmjere svoje brodove oko južnog vrha Afrike, remeteći ozbiljno globalnu trgovinu.

SAD i partneri prošlog mjeseca su pokrenuli vojnu Operaciju Prosperity Guardian kako bi zaštitili komercijalne brodove od napada Husa u Crvenom moru.

Izvor: Al Jazeera i agencije