Belgija podržala zahtjeve Zapada i šalje 611 miliona eura pomoći Ukrajini

Ukrajina radi na bilateralnim sporazumima sa partnerima o vojnoj pomoći, obzirom da je više od 100 milijardi dolara, iz budžeta SAD-a i EU, u zastoju zbog političkih nesuglasica među partnerima.

Rusija je 24. februara 2022. godine pokrenula invaziju na Ukrajinu. (AFP)

Belgija će ove godine poslati Ukrajini pomoć od 611 miliona eura, saopćio je danas ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

On je na platformi X objavio da je sa belgijskom koleginicom Ludivine Dedonder razgovarao telefonom o vojnoj pomoći i razvoju situacije na liniji fronta.

Ministri su razgovarali i o učešću Belgije u pomoći u zračnim snagama, obuci pilota i modernizaciji ukrajinskih vojnih snaga.

Poljska i Ukrajina najavili rješenje za politički spor u vezi granice

Čelnici Poljske i Ukrajine obećali su u ponedjeljak da će uskoro riješiti politički spor koji opterećuje njihov ratni savez i da će ojačati odbrambenu saradnju.

“Poljska će učiniti sve kako bi povećala izglede Ukrajine za pobjedu u ovom ratu”, poručio je Donald Tusk, premijer Poljske na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenijela je Hina navode Reutersa.

Pozdravili su planove za zajedničku proizvodnju oružja, a Zelenski je na platformi X objavio da su razgovarali o “novom obliku saradnje u cilju kupovine većih količina oružja za ukrajinske potrebe” ne ulazeći u detalje.

Varšava je ključni saveznik Kijeva u ratu protiv Rusije, ali njihovi odnosi pogoršali su se zadnjih mjeseci zbog blokada granice.

Vozači kamiona su prošle sedmice pristali do 1. marta suspendovati proteste kojima su tražili da se ukinu dozvole ukrajinskim vozačima za slobodan pristup Evropskoj uniji.

Njemačka suzdržana

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius odbacio je u petak pozive za veću njemačku vojnu pomoć Ukrajini.

“Ne možemo ići ‘na sve’, kako neki zahtijevaju. U suprotnom bismo i sami bili bespomoćni”, rekao je Pistorius za njemačke medije.

Dodao je da je Njemačka do sada isporučila sve što je bilo moguće i da od svih država Evropske unije već daje Ukrajini najviše, a da je sada na ostalim evropskim partnerima da urade više.

“Svima mora biti jasno: ako Vladimir Putin pobijedi u ovom ratu i okupira Ukrajinu, opasnost za područje NATO-a će se, naravno, povećati”, rekao je.

Prema njegovoj ocjeni, mora se uzeti u obzir da će Rusija jednog dana čak i napasti zemlju NATO-a.

Pistorius ne misli da je ruski napad trenutno vjerovatan, ali navodi da njemački stručnjaci ocjenjuju da bi u periodu od pet do osam godina to moglo biti moguće.

Ukrajina radi na bilateralnim sporazumima sa partnerima o vojnoj pomoći, obzirom da je više od 100 milijardi dolara, iz budžeta Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, u zastoju zbog političkih nesuglasica među partnerima.

Izvor: Agencije